Gemeente Ukkel geeft positief advies voor omstreden parking Drohme

© BRUZZ
| De hippodroom van Watermaal-Bosvoorde.

De gemeente Ukkel heeft tijdens de jongste gemeenteraad op 19 mei een positief advies geformuleerd voor de aanpassing van het gewestelijke bestemmingsplan om een autoparking aan de rand van het Zoniënwoud te legaliseren. De parking bestaat al decennia, maar bevindt zich volgens het gewestplan op een terrein dat is ingekleurd als bos.

Het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) bepaalt in een notendop hoe Brussel er moet uitzien. Het bepaalt welke functies op welk stuk grond mogen komen en bepaalt onder meer wat de ruimte voor natuur of voor recreatieve functies is.

De komst van een educatief recreatiepark op de oude renbaan van Bosvoorde – die hoofdzakelijk in Ukkel ligt – vraagt om een wijziging in dat plan. Daar is eind maart een openbaar onderzoek voor gestart, dat nog tot 27 mei duurt. Het hoofddoel is een bestaande parking voor auto's aan de rand van de site en het Zoniënwoud te legaliseren, omdat de overheid die nodig acht voor de toegankelijkheid van de site.

Bufferzone verdubbelen

Het Gewest, dat het project al geruime tijd ziet aanslepen, heeft daarom besloten een einde te maken aan het probleem. Het is de bedoeling om van de autoparking een ruimte van 'collectief belang' te maken. In ruil daarvoor zal de ruimte tussen de twee ringen van de renbaan officieel een bosgebied worden. Bij dit proces van bestemmingswijziging moest de gemeente Ukkel, waar de renbaan hoofdzakelijk is gelegen, worden geraadpleegd.

Tijdens de jongste gemeenteraad op 19 mei heeft het college zich positief uitgelaten over de wens van het gewest om een parkeergarage te behouden en de capaciteit ervan niet te wijzigen (zo'n 360 parkeerplekken, red.), dat schreef de Franstalige krant La Libre zondag.

Om ervoor te zorgen dat het gebied behouden blijft, vraagt Ukkel echter dat de bufferzone aan de rand van het Zoniënwoud, waar niet kan worden gebouwd, wordt verdubbeld van zestig tot 120 meter.

De gemeenteraad vroeg ook om de mogelijkheid om te bouwen op grond die is aangewezen als 'sport- of recreatiezone' te beperken tot twee procent (in plaats van twintig) oftewel een maximum van tweeduizend vierkante meter.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?