ZOOM Drohme BRUZZ ACTUA 1681

| Het recreatiepark Drohme op de site van de oude hippodroom van Bosvoorde

Regering wil omstreden parking Drohme legaliseren

RF
© BRUZZ
11/04/2022

De Brusselse regering wil het gewestelijk bestemmingsplan aanpassen om een autoparking aan de rand van het Zoniënwoud te legaliseren. De parking voor recreatiedomein Drohme op de oude renbaan van Bosvoorde bestaat al decennia, maar bevindt zich volgens het gewestplan op een terrein dat is ingekleurd als bos. Als compensatie wordt een ander terrein omgevormd tot bos.

Het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) bepaalt in een notendop hoe Brussel er moet uitzien. Het bepaalt welke functies op welk stuk grond mogen komen en bepaalt onder meer wat de ruimte voor natuur of voor recreatieve functies is.

De komst van een educatief recreatiepark op de oude renbaan van Bosvoorde – die hoofdzakelijk in Ukkel ligt – vraagt om een wijziging in dat plan. Daar is eind maart een openbaar onderzoek voor gestart, dat nog tot 27 mei duurt. Het hoofddoel is een bestaande parking voor auto's aan de rand van de site en het Zoniënwoud te legaliseren, omdat de overheid die nodig acht voor de toegankelijkheid van de site.

De parking bestaat al decennia, maar op het bestemmingsplan staat het stuk grond ingekleurd als bos. Die situatie zorgde ervoor dat de Raad van State al meermaals vergunningen voor Drohme heeft geschorst en vernietigd. Het behoud en de verdere inrichting van de parking was immers strijdig met het GBP, oordeelde de Raad van State.

De bestemmingswijziging moet die vergunningsproblemen oplossen.

parking terhulpsesteenweg hippodroom bosvoorde

| Dit bosgebied dat in de praktijk al een parking is, moet nu officieel omgevormd worden tot parking

Om de (theoretische) afname van beboste oppervlakte te compenseren zou een ander terrein rond de hippodroom bebost worden. Het gaat om een terrein van 14.200 vierkante meter dat momenteel nog is ingekleurd als gebied voor sport- of vrijetijdsactiviteiten in de openlucht in een bosgebied.

hippodroom sport vrije tijd drohme bestemmingsplan

| Dit deel binnen de Hippodroom moet omgevormd worden tot bos, als compensatie voor de parking

De parking zou een theoretische capaciteit krijgen van maximaal 360 plaatsen.

Op Drohme is ruimte voorzien voor evenementen, een grote speeltuin, een 'boomtoppenparcours' en een 'dorp' rond circulaire economie. Er is ook een golfclub op het terrein. Vooral de ruimte voor evenementen leidde enkele jaren geleden nog tot protest van burgers. Die vreesden een te grote drukte in de groene omgeving.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 27 mei. Burgers en organisaties kunnen de documenten over de bestemmingswijzigingen tot dan inkijken op de website van Perspective.brussels en kunnen als ze dat willen hun opmerkingen bezorgen aan het planningsbureau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , perspective.brussels , kinderen , Leefmilieu Brussel , Hippodroom , hippodroom van bosvoorde , speeltuin , drohme , parking , Gewestelijk Bestemmingsplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni