| Safa Akyol was niet van de klacht op de hoogte.

Gemeenteraadslid Sint-Joost beschuldigd van fraude

BVR
© BRUZZ
31/05/2021

Gemeenteraadslid in Sint-Joost Safa Akyol (PS) wordt op sociale media openlijk beschuldigd van oplichting. Blogger Rachid Zegzaoui beweert dat Safa Akyol met het geld van minstens één ondernemer aan de haal is. Er is effectief een klacht ingediend bij de politie, maar zelf ontkent Safa Akyol alle aantijgingen.

Safa Akyol is naast gemeenteraadslid ook parlementair medewerker van burgemeester Emir Kir. In 2017 was er nog commotie rond de toen 22-jarige man omdat zijn eigen partij hem niet voluit steunde bij zijn aanstelling als OCMW-raadslid.

Volgens Rachid Zegzaoui, een fervent blogger uit Sint-Joost, lichtte Safa Akyol minstens één ondernemer op. Dat deed hij door een deel van het overbruggingsrecht - een corona-steunmaatregel - af te houden, dat hij met met zijn vereniging Bizz Consult regelde voor zelfstandigen die moeilijk tot bij de juiste diensten geraken. Hij geeft het voorbeeld van een restauranthouder die een zogenaamde commissie van 1000 euro moest betalen telkens hij zo'n krediet gestort kreeg.

Nog volgens Zegzaoui is daarvoor nu klacht ingediend in het politiecommissariaat van Sint-Joost. De politiewoordvoerder bevestigt dat er klacht werd ingediend maar wil geen verdere toelichting geven, "dit in het belang van het gerechtelijk onderzoek, dat lopende is", aldus woordvoerder Audrey Deriemaecker.

'Absurd'

Zelf ontkent Safa Akyol de beschuldigingen. "Ik heb de beschuldigingen op Facebook gelezen, maar de politie heeft mij helemaal nog niet gecontacteerd. Ik kan mij dus niet verdedigen want ik weet niet wie klacht heeft ingediend of wat de precieze beschuldigingen zijn."

Dat hij het overbruggingsrecht voor ondernemers helpt regelen en Bizz Consult daar een vergoeding voor opstrijkt, bevestigt hij wel. "Het gaat om ondernemers die niet goed Frans spreken en het door corona moeilijk hebben. Wij helpen hen. En gezien wij geen subsidies krijgen, moeten wij dossierkosten aanrekenen om onze uitgaven te dekken", klinkt het.

Dat het om 1000 euro zou gaan per gestorte uitkering, doet hij af als absurd. "Op een totaalbedrag van 3 à 4000 euro? Dat is toch al te gek. Het gaat om maximum 150 euro per dossier, en zij die zonder inkomsten zitten, moeten zelfs niets betalen. Misschien dat één bedrijf voor 20 dossiers 1000 euro heeft betaald, dat kan wel. Maar zoals gezegd, ik kan mij niet verdedigen want ik ken de precieze aantijging niet."

Laster

Zelf gaat Safa Akyol klacht indienen tegen blogger Rachid Zegzaoui voor laster en eerroof. "Hij besmeurt mijn imago", klinkt het. "Waarom? Hij is er alleen maar op uit om de meerderheid in het algemeen en Emir Kir in het bijzonder neer te halen. Dit past in de lange rij van verdachtmakingen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni