Geneesmiddelenkoeriers parkeren zich aan kabinet Vandenbroucke

Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
© Belgaimage
| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.
© Belgaimage
| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Enkele tientallen geneesmiddelenkoeriers hebben zich donderdag omstreeks 11 uur uit protest aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op de Wetstraat in Brussel geparkeerd. De verdelers van geneesmiddelen Febelco, PharmaBelgium-Belmedis en Cerp klagen aan dat ze verlieslatend zijn doordat hun kosten stijgen, terwijl de wettelijk vastgelegde marge niet mee evolueert.

Al toeterend kwamen de vele bestelwagens met daarop het opschrift "geen verdelers van geneesmiddelen = geen geneesmiddelen voor u" aangereden. Eenmaal ze de straat naast het kabinet Vandenbroucke hadden ingenomen, stapelden ze dozen met geneesmiddelen uit om op voor de ingang van het gebouw.

Negatieve winstmarge

Op de dozen plakten stickers die aantonen hoe hun winstmarge in 2016 nog 4 euro was, naar 2 euro in 2020 en tegen 2023 zullen ze 2 euro verlies maken. "Momenteel is onze marge en onze nettowinst negatief. De oplossing ligt niet in onze handen, maar in die van de regering. We zijn nu al twee jaar aan het praten met het kabinet Vandenbroucke over deze problematiek", geeft Olivier Delaere, CEO van Febelco aan.

De drie farmaceutische groothandelaars bedienen samen iets meer dan 4.700 apothekers in Belgiƫ, maar als de situatie aanhoudt verwachten ze binnenkort problemen. Doordat ze niet meer genoeg stock kunnen behouden, zal er een tekort aan medicijnen zijn, met gevolgen voor zowel apotheker als patiƫnt.

"Het is nu al een tiental jaar dat we geen indexering krijgen", stelt Delaere. "We verwachten deze maand een antwoord. We moeten weten wat we moeten doen voor 2023, anders gaan we richting een faillissement", besluit hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?