Goeman: 'Alleen standbeelden verwijderen zal racisme niet verminderen'

© PhotoNews
| Hannelore Goeman (SP.A) in het Vlaams Parlement.

"Alleen standbeelden van Leopold II verwijderen, zal het racisme in ons land niet verminderen." Dat zegt Hannelore Goeman van SP.A, daags nadat de meerderheidspartijen hun plan tegen racisme indienden in het Vlaams Parlement. Ook Groen reageert nogmaals teleurgesteld dat er geen algemene praktijktesten worden ingevoerd. Volgens Sihame El Kaouakibi (Open VLD) zal de methode die in de steden wordt gebruikt wel degelijk door Vlaanderen worden geïmplementeerd, al wordt het niet letterlijk praktijktesten genoemd.

De Vlaamse meerderheidspartijen in het parlement willen dat discriminatie in elke sector in kaart wordt gebracht. Daartoe moet er een onafhankelijk en academisch monitoringsysteem komen, stelden ze woensdag in een resolutie. De linkse oppositiepartijen reageerden teleurgesteld dat er geen praktijktesten op de arbeidsmarkt en de huurmarkt in de resolutie voorkomen. "Rekenen op zelfregulering door de betrokken sectoren is nu net wat de Vlaamse regering al jaren doet en wat niets veranderd heeft aan het racisme- en discriminatieprobleem," zegt Hannelore Goeman van SP.A. "Dat de Vlaamse regering dat probleem nu wil 'monitoren' is niets meer dan een doekje voor het bloeden."

Om racisme te bestrijden moeten er maatregelen komen zoals praktijktesten en het opnemen van de kolonialisering in het lessenpakket van alle leerlingen in het secundair onderwijs. Het verwijderen van de standbeelden van Leopold II alleen zal het probleem niet oplossen, al verdwijnen ze best. "Die standbeelden en straatnamen zijn een eerbetoon aan iemand die het niet verdient," vindt Goeman. "We moeten verder gaan," zegt ook An Moerenhout van Groen. "Het is tijd dat Vlaanderen de aanpak van discriminatie geco├Ârdineerd aanpakt en praktijktesten in heel Vlaanderen invoert. Praktijktesten omvatten alles: monitoren, sensibiliseren, informeren, maar als dat niet genoeg is, betekent het ook vervolging. We moeten echt weg van de vrijblijvendheid."

Volgens Sihame El Kaouakibi is er echter geen verschil tussen het systeem van praktijktesten in de steden en het Vlaamse voorstel. "Staat er dat het een praktijktest is? Nee. Dat woord kan mij niet schelen. Wel de stap vooruit," stelt ze. Het gaat volgens haar, net als in de steden, om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, met daarna sensibilisering en begeleiding van de sector, gevolgd door een volgende meting. Daarnaast is in de resolutie opgenomen dat inspectie en parket moeten worden aangespoord om actie te nemen, besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?