GPDO: miljoenen euro's voor nutteloze studie

Het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) heeft maar liefst 2,76 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van parlementslid Marie Nagy (Ecolo). Opmerkelijk: het GPDO belandt zo goed als zeker in de archievenkast.

Het GPDO legt de krijtlijnen vast voor de toekomst van de hoofdstad. Het is de opvolger van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan. De opmaak van zo’n plan heeft altijd wat voeten in de aarde, maar onder minister-president Charles Picqué (PS) is er zoveel tijd verloren dat de regering deze legislatuur geen openbaar onderzoek meer kan houden. De regering heeft het in eerste lezing goedgekeurd, maar bij gebrek aan openbaar onderzoek kan het geen definitief fiat geven. Daardoor heeft het plan geen enkele bindende kracht.

Hier en daar valt te horen dat het wel als leidraad kan dienen voor de komende jaren, maar dan nog bindt het alleen deze regering, en in mei zijn er verkiezingen. De opmaak was dus eigenlijk een maat voor niets.

Uit een schriftelijke vraag van parlementslid Marie Nagy (Ecolo) aan minister-president Rudi Vervoort (PS) blijkt nu dat de opmaak van het ontwerpplan niet alleen veel energie, maar ook enorm veel geld heeft gekost: 2,3 miljoen euro aan consultancy-opdrachten en nog eens 409.000 euro voor de communicatie.

Vooral stedenbouwkundige bureau’s hebben hier stevig aan verdiend: 51N4E (het bureau van Peter Swinnen) haalde een opdracht binnen voor 242.000 euro, net zoals KCAP (van de Nederlander Kees Christiaanse) en Studio Secchi-Vigano. Voor bijstand bij de opmaak kreeg het kantoor EcoRes 309.595 euro en Aide à la Décision Economique 186.430 euro. Ook Idea Consult (348.477 euro) en PriceWaterhouseCooper (165.057 euro) kregen goed betaalde opdrachten van de Brusselse regering. Van dat laatste bureau moeten nog meer facturen volgen. Bozar kreeg 167.447 euro voor de tentoonstelling “Brussel 2040. Drie visies voor een metropool.”

Vorige week zei Jens Aerts van het bureau Buur in deze krant dat het GPDO de verdienste heeft dat nu een aantal neuzen in dezelfde richting staan. Het prijskaartje daarvoor is dan wel aan de stevige kant.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?