Gewestplan Duurzame Ontwikkeling krijgt geen kracht van wet

KH
© brusselnieuws.be
18/09/2013
De Brusselse regering zal niet meer proberen om het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO), dat de grote toekomstlijnen voor het gewest vastlegt, wetgevend karakter te geven. Er rest niet genoeg tijd meer voor de verkiezingen.

Het GPDO tekent uit hoe het gewest de komende decennia moet evolueren, onder meer op het vlak van transport, huisvesting, tewerkstelling, opleiding, ruimtelijke ordening, economische groei en solidariteit. Het is de opvolger van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan, maar dan met de toevoeging 'duurzaam'.

Het was de bedoeling van de regering-Picqué om dat plan ook een wetgevend karakter te geven. Maar diezelfde Picqué vond het in 2012 niet opportuun om die procedure op te starten in verkiezingstijden.

Regeringsseminarie
Mede door dat uitstel lukt het nu niet meer om het GPDO een wetgevend karakter (een Brusselse wet) te geven. Dat gaf Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) deze week toe op een informele persbabbel. "Alleen al de fase van het openbaar onderzoek duurt minstens een jaar. Maar de regering zal het plan natuurlijk wel nog goedkeuren."

Die goedkeuring gebeurt wellicht dit weekend tijdens een regeringsseminarie in Luik. Op dat seminarie - het tweede na een editie in Oostende - willen Vervoort en zijn ploeg concrete doelstellingen voor de maanden tot de verkiezingen aflijnen.

De Standaard en Le Soir noemen het plan woensdag een 'Marshallplan', maar dat is volgens het kabinet Vervoort wat overdreven.

Vervoort maakt zich sterk dat het document niet aan kracht zal inboeten door de gang van zaken. "De volgende regering zal er wel degelijk rekening mee moeten houden. Dit wordt een soort gids voor de toekomst van het gewest." Zij het dan een niet-bindende.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni