Groen, Ecolo en SP.A willen inburgering in beide talen

Ecolo, Groen en SP.A zijn voorstander van één gewestelijk inburgeringstraject voor nieuwkomers in Brussel. Dat zeiden ze woensdagavond op het ‘Brussel onthaalt’-debat van het Nederlandstalige inburgeringsbureau Bon.

In tegenstelling tot in Vlaanderen is een inburgeringscursus in Brussel nog niet verplicht.  Maar het kan wel uit vrije wil: Bon onthaalt jaarlijks bijna 2.500 vrijwillige inburgeraars, in het Nederlands. Een verplichting was lange tijd taboe voor sommige Franstalige partijen, maar inmiddels zijn zij ook voorstander. Hoe het verplichte inburgeringstraject er precies moet uitzien, daarover zijn de partijen het echter nog niet eens. Er is een werkgroep opgericht, maar het verplichte traject komt er door de fundamentele meningsverschillen over prijs, doelgroep en organisator zeker niet meer voor de volgende legislatuur.

Op het Bon-debat in de Beursschouwburg kondigde Alain Maron, Brussels Parlementslid van Ecolo, aan dat zijn partij net als Groen voorstander is van één gewestelijk inburgeringsbeleid. “Het is belachelijk dat nieuwkomers nu moeten kiezen voor een Franstalig of Nederlandstalig traject”, zei Maron.

Zijn collega-parlementslid Elke Van den Brandt van Groen vult aan: “We hebben een voorstel ingediend in het parlement in die richting. Inburgeren in de Brusselse maatschappij moet passen binnen de Brusselse realiteit, en dat betekent voor ons in de twee talen. Uiteraard moet een inburgeringstraject individueel en op maat zijn, maar daar heeft Bon al een heel goed model voor ontwikkeld. De expertise van de Franstaligen kan daarbij heel complementair werken. Inburgeringstrajecten van de twee gemeenschappen naast elkaar organiseren is gewoon niet logisch.”

Liesbet Polspoel, derde opvolger op de Brusselse SP.A-lijst en in een vorig leven trajectbegeleidster bij Bon, deelt die visie. “Wij kiezen ook voor één gewestelijk inburgeringsparcours op maat. Een soort ‘Brusselcursus’, gedragen door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, waarbij nieuwkomers niet moeten kiezen voor of Nederlands of Frans. Ideaal gezien zou die cursus gecombineerd moeten kunnen worden met werk, studie of vrijwilligerswerk, zodat mensen zo snel mogelijk zelfredzaam worden.”

Brussels minister-president Vervoort was niet beschikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?