Brussel Kiest Brussel-Stad Groen Lotte Stoops
© Saskia Vanderstichele | Brussel Kiest Brussel-Stad Groen Lotte Stoops

Groen wil 'mecenastickets' lanceren ter ondersteuning van de cultuursector

LG
25/05/2020

Omdat voor vele kunstenaars en technici in de cultuursector een sociaal vangnet ontbreekt, willen de Brusselse groene partijen meer maatregelen uitwerken om hen te ondersteunen. Ze doen alvast tien voorstellen waar lokale politici mee aan de slag kunnen. "Zo versterken we ook de band tussen de lokale cultuursector en de politiek", zegt parlementslid Lotte Stoops.

De 10 maatregelen zijn opgesteld als politieke en praktische suggesties op korte en lange termijn. Het voorstel kwam van parlementsleden Lotte Stoops, Matteo Segers en Pierre-Yves Lux van Groen en Ecolo. Onder hun vleugels bundelen de groene schepenen van de Brusselse gemeenten hun krachten om te onderzoeken in welke gemeente welke initiatieven kunnen worden opgestart.

Mecenastickets

Zo willen de groene politici niet alleen geannuleerde evenementen herprogrammeren en de artiesten financieel compenseren, maar ook lokale belastingen herzien die culturele instanties treffen zoals bioscoopbelastingen en onroerendgoedbelastingen voor cultuurhuizen. Er is ook sprake van het lanceren van zogenaamde 'mecenastickets', waarmee Brusselaars lokale cultuurmakers kunnen steunen.

Daarnaast wordt bekeken welke tijdelijk leegstaande gebouwen kunnen worden beschikbaar gesteld als aterlierruimtes en voor welke reeds bestaande ateliers, de huur kan worden verdaagd.

1030 love

Schaarbeek nam alvast het voortouw en heeft een solidariteitsfonds opgericht om culturele organisaties en individuele kunstenaars financieel te ondersteunen onder de naam '1030 love'. Op de website kan je werken van Nederlandstalige Brusselse tekenaars downloaden om de lokale kunstenaars te ondersteunen.

Ook in Elsene zorgen de schepenen van Cultuur intussen al voor een online kunstplatform en ondersteunende acties die kunstenaars een vergoeding geven. En ook Sint-Gillis deed al een duit in het culturele zakje met #kunstvanuituwkot1060, net als Ukkel met Coronavida1180 - een oproep naar kunstenaars om hun werk online te exposeren op een website in afwachting van een expositie na de crisis.

De verdere relancemaatregelen voor de cultuursector worden later bekendgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Groen, Ecolo, Lotte Stoops, cultuursector, reddingsplan cultuursector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie