© Twitter

Groep PS'ers wil met nieuwe beweging partij zuiveren

GR
© BRUZZ
15/06/2017

Enkele tientallen PS'ers willen met de properehandenbeweging #Grouponsnousetdemain! hun partij redden. Ze jagen de PS-top verder op om kordaat op te treden tegen de scandalitis. Onder de leden bevinden zich met Actiris-topman Grégor Chapelle en Julien Uyttendaele enkele bekende namen. Reactie van Rudi Vervoort op RTL: 'Ik heb de indruk dat het toch vooral over een groep Brusselse bobo's gaat.'

Met de beweging #Grouponsnousetdemain! willen een veertigtal PS'er het tij voor hun partij keren na de vele schandalen van de afgelopen weken. Daklozenorganisatie Samusocial werd ontmaskerd als een door de PS opgezet familiebedrijfje waar ex-burgemeester van Brussel Yvan Mayeur en voormalig OCMW-voorzitster Pascale Peraïta al sinds 2006 royale vergoedingen opstreken. En nu zou ook bij vzw De Brusselse Keukens op grote schaal financiële verrijking hebben plaatsgevonden.

Geen putsch, maar wel grote druk
Onder de PS'ers die van hun partij opnieuw een betrouwbare politieke beweging willen maken bevinden zich onder anderen Actiris-topman Grégor Chapelle, Waals Parlementslid Patrick Prévot, Brussels Parlementslid Julien Uyttendaele, ABVV'er Stéphane Laloux en Baptiste Delhauteur, een medewerker van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort.

De groepering wil 'de colère' bij de PS-militanten tegemoet komen, maar stelt dat ze geen putsch wil plegen tegen de PS-top. Al is het duidelijk dat ze voorzitter Elio Di Rupo en nummer twee Paul Magnette verder zal opjagen om paal en perk te stellen aan de schandalen binnen de partij.

Gevraagd naar zijn mening zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op RTL radio dat het 'toch vooral over een groep Brusselse bobo's leek te gaan'. "Ik wantrouw (nieuwe,red.) stromingen. Waar de partij nu vooral behoefte aan heeft, is eenheid, ook tussen Brusselaars en Walen."

Cumulverbod vanaf 2018
Of dit initiatief de PS kan redden van een electorale afslachting bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar en de federale verkiezingen in 2019 is nog maar de vraag. Maar de beweging bewees wel al zijn nut door nationaal voorzitter Elio Di Rupo te overtuigen om al in 2018 een cumulverbod in te voeren.

Normaal gezien zou dat pas ingaan vanaf 2024 maar dat voorstel werd door een groot deel van de militanten van tafel geveegd. Met deze vervroeging volgt Di Rupo zijn Vlaamse tegenhanger John Crombez, die dezelfde beslissing nam na het Optima-schandaal in Gent.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni