‘Grootste stemcheck ooit’ vergeet Brusselaars

© stemcheck

In een stemcheck die Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag publiceerden, is Brussel niet opgenomen. De stemwijzer geeft advies aan de hand van stellingen die lijsttrekkers hebben beantwoord in bijna driehonderd Vlaamse gemeentes.

Moeten er meer opvangplaatsen voor asielzoekers komen? En moeten scholen een gedeelte van hun plaatsen voorbehouden aan kinderen uit kansarme gezinnen? Moet het hoofddoekenverbod voor loketbedienden geschrapt worden, en de Lage Emmissiezone uitgebreid? Op die algemene stellingen hebben meer dan duizend lijsttrekkers over heel Vlaanderen geantwoord. Daarnaast waren er stellingen die meer waren toe­gespitst op thema’s die leven in hun eigen gemeente.

Nooit eerder werd een stemcheck ontwikkeld met zoveel verschillende versies (in totaal 274), schrijft Het Nieuwsblad. De krant noemt het ‘de grootste stemcheck ooit’, met voor bijna elke ­gemeente een unieke uitkomst. “Een zeer nuttig instrument voor wie snel een overzicht wil krijgen”, zegt ­Michiel Nuytemans van mede­ontwikkelaar Tree Company in de krant. Wie alle stellingen heeft beantwoord, ziet in één oogopslag met welke partijen zijn mening het meest overeenkomt.

Brusselaar Joris Poschet en Vlaams parlementslid (CD&V) betreurt op Twitter dat de kranten de hoofdstad zijn vergeten. “Alwéér vergeten jullie de Nederlandstaligen in Brussel. Hoe vaak al vroegen we om ons (zeker 100.000 mensen) niet te vergeten, maar blijkbaar is dat écht onmogelijk. Voor Vlaamse gemeenten met 5.000 inwoners kan het dan wel.”

In Brussel werd beslist om geen stemwijzer te ontwikkelen omdat het moeilijk bleek om de Franstalige partijen te overtuigen, schrijft Het Nieuwsblad. “Het was een enorme taak voor ons en voor de honderden medewerkers van Het Nieuwsblad die al die lijsttrekkers moesten aansporen om hun antwoorden tijdig door te sturen.” Ook uit 26 van de 300 Vlaamse ­gemeenten kwam te weinig respons van de lijsttrekkers om een onderbouwde Stemcheck te ontwikkelen voor die gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?