Minister Guy Vanhengel vindt het N-logo voldoende

Guy Vanhengel (Open VLD): 'N-logo staat garant voor kwaliteit'

Filip De Rycke
23/03/2018

VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) is tegen het gebruik van meerdere logo’s om de Vlaams-Brusselse instellingen aan te duiden. Vandaag hebben zo’n 350 VGC-organisaties en partners het welbekende “N-logo” aan de gevel hangen. Maar als het van de Vlaamse regering afhangt, komt er naast die “N” ook nog eens het logo van de Vlaamse overheid. Dat is het halve leeuwenkopje met de slogan: “Vlaanderen, de verbeelding werkt”. Volgens Vanhengel is het N-logo een sterk logo dat verbondenheid creëert.

In de plenaire van de VGC kwam raadslid Hannelore Goeman (SP.A) terug op de brief die heel wat Nederlandstalige Brusselse organisaties hadden ontvangen. Die was afkomstig van Jeroen Windey, topman bij de administratie Binnenlands Bestuur, en voormalig kabinetschef van Vlaams minister Homans (N-VA). In de brief schrijft Windey dat al wie het “N-logo” aan de gevel heeft hangen, daar ook het logo van de Vlaamse overheid naast moet hangen.

“Eén logo is duidelijk niet meer voldoende” aldus Goeman, die niet inziet waarom er nu plots een tweede logo bij moet. “N-logo is eenduidig, het is Nederlandstalig. Het leeuwenlogo zou het N-logo uithollen”, aldus de fractievoorzitster van de SP.A.

Meer logo's en de grootte in functie van grootte subsidie.

Goeman kreeg steun van haar CD&V collega Paul Delva die zich afvraagt “waar we mee bezig zijn”. Het N-logo betekent heel veel voor de mensen. We moeten dus voor dat logo blijven kiezen. Meer logo’s zouden voor verwarring zorgen, zegt hij. Raadslid Bruno De Lille (Groen) die eveneens tegen een extra logo is, stak de draak met de vraag uit Vlaanderen. Als we dan toch een tweede logo voorzien waarom dan niet meteen een logo voor elke overheid die het project mee financiert. En als het even kan moet de grootte van het logo in verhouding staan tot het gegeven bedrag.

Het N-logo van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel

| Het N-logo als symbool van alle VGC-initiatieven in Brussel.

Logo vlaanderen verbeelding werkt

"Het is een sterk logo".

Guy Vanhengel (Open VLD), die er de humor van inzag, herhaalde dat het logo er in 2015 kwam voor alle VGC-initiatieven in Brussel. De “N” was eerst het logo van het Brussels Nederlandstalig onderwijs en werd ingevoerd lang voor het ontstaan van de VGC. “Het is een sterk logo” aldus Vanhengel die liever geen bijkomende logo’s aan de gevel ziet.

Bij N-VA en Vlaams Belang konden de interventies maar op weinig bijval rekenen. Johan Van den Driessche (N-VA) haalde aan dat door het weigeren van het Vlaamse logo de VGC probeert de relatie met Vlaanderen weg te vegen. “Het leeuwenkopje zou een verbindingsstuk moeten zijn met de twee gemeenschappen: de Vlaamse en de Vlaams-Brusselse” aldus nog Van den Driessche.

Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) blijft erbij dat het N-logo niet alleen kan staan want “Hoeveel Brusselaars weten waarvoor die N staat. Het logo van de Vlaamse gemeenschap daarentegen staat voor een sterk merk en daar kijken de Franstaligen naar op”. Aldus nog Lootens-Stael.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , VGC , nederlandstalig onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni