Het huidige fietspad aan de Tervurenlaan vlakbij het Vierarmenkruispunt

Herinrichting Vierarmenkruispunt zorgt voor verzet in zuidoosten van Brussel

© Belga
01/04/2021

Na het schepencollege van Sint-Pieters-Woluwe dinsdag heeft ook het college van Sint-Lambrechts-Woluwe zich donderdag verzet tegen de afslanking van het Vierarmenkruispunt door het Vlaams Gewest en het schrappen van een arm van de Tervurenlaan op het grondgebied van het Brussels Gewest.

De Werkvennootschap, die de projecten van de verschillende Vlaamse mobiliteitsadministraties coördineert, beheert de werken om de Brusselse ring veiliger en breder te maken. Op het oostelijke deel van de ring wordt het Vierarmenkruispunt en een deel van de Tervurenlaan (N3) aangepast. Zo is voorzien dat de zuidelijke arm van de N3, gebruikt door pendelaars die het Brussels Gewest verlaten, plaats ruimt voor een fietsostrade.

Het aankomend en vertrekkend verkeer wordt daarom teruggebracht tot de noordelijke arm, die nu enkel gebruikt wordt door het inkomende verkeer.

Burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) van Sint-Pieters-Woluwe en het schepencollege van Sint-Lambrechts-Woluwe wijzen erop dat er reeds een fietspad langs de Tervurenlaan ligt, dat een renovatie kan gebruiken.

Testfase

Tussen augustus en oktober is een testfase voor de nieuwe inrichting voorzien, in partnerschap met het Brussels Gewest. Volgens de twee Woluwes steunt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt het Vlaams project omdat de aanleg van nieuwe fietspaden in haar beleid past.

Sint-Lambrechts-Woluwe vreest dat het Vlaamse project zal zorgen voor extra transitverkeer in de omliggende gemeenten. Het project kan ook een economische impact hebben en pendelaars ontmoedigen om in de hoofdstad te komen werken. Dat is ook de mening van de Nijvelse minister van staat André Flahaut.

Het college van burgemeester en schepenen van Sint-Lambrechts-Woluwe vragen de Vlaamse regering in een brief om haar standpunt te herzien. Ze vragen Brussel minister Elke Van den Brandt (Groen) ook te luisteren naar de burgers, de gemeenten en de betrokken actoren zoals de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc.

Voor burgemeester Olivier Maingain (Défi) zou dergelijk project besproken moeten worden binnen de metropolitane gemeenschap, die voorzien was in de zesde staatshervorming.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni