Het mysterie van de ontplofte stroomcabine op het Flageyplein

© KH
| De situatie zes maanden na de ontploffing.

Op 20 december ontplofte een stroomcabine op het Flageyplein. Zes maanden later zijn de experts van Gewest en gemeente het nog steeds niet eens over een oorzaak en beweegt er amper iets rond de cabine. De herstelwerken moeten afgerond zijn tegen november.

Een woensdagavond in december, rond 17.30 uur. Radiopresentator Gunnar is helemaal in kerstsfeer – inclusief rendierdiadeem met klokjes – als plots een luide knal weerklinkt. De ramen van de studio trillen ervan, net als de klokjes op Gunnars hoofd.

gunnar ontploffing
Gunnar weet even niet waar hij het heeft.

Al snel is duidelijk dat een hoogspanningscabine op het plein ontploft is. Maar op de vraag hoe dat kon gebeuren is er zes volledige maanden later nog steeds geen antwoord.

De kwestie illustreert nog maar eens dat Brussel een ingewikkelde stad is, zelfs als het Gewest en de gemeente zich constructief opstellen en willen samenwerken. Want als we de verschillende overheden opbellen valt er geen onvertogen woord over de ander.

Wie gaat dat betalen?

Waarom duurt het dan wel zo lang? Het Gewest, dat de beheerder is van het plein en dus de belangrijkste speler in het dossier, blijft op de vlakte. “Zo’n expertenverslag heeft nu eenmaal tijd nodig”, zegt de woordvoerder van minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Maar zowel Elsene als het gewest geven toe dat de samenwerking tussen experten van verschillende partijen de zaak ingewikkelder maakt. “Het gaat uiteindelijk om wie moet betalen en dan kan het wel even duren”, legt het kabinet van burgemeester Dufourny (MR) uit. "Maar we zijn daar natuurlijk niet blij mee. De burgers kan het ook niet schelen welk gezagsniveau bevoegd is, die zien alleen dat het lang duurt."

Puin ontploffing Flagey
Situatie een maand na de ontploffing.

Ook zonder expertenrapport komt er nu trouwens schot in de werken. “Het Gewest betaalt de nodige herstelwerken aan de cabine”, zegt de woordvoerder van Smet. “Die werken zijn enkele weken geleden begonnen en moeten af zijn tegen oktober of november." Met een beetje geluk is het geheel met andere woorden af tegen de eerste verjaardag van de ontploffing.

Op het plein wordt ondertussen ook op andere plekken gewerkt. De drie ingangen, die regelmatig het mikpunt waren van vandalen, worden helemaal uitgekleed en verstevigd. Er is geen link tussen de werken aan de ingangen en de explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?