Liesbeth Homans (N-VA), Viceminister-president in de Vlaamse Regering

| Liesbeth Homans (N-VA), kersvers minister-president in de Vlaamse Regering.

Homans moet inbinden: 'Jarenlange consensus over taalwetgeving teniet'

TDN
© Belga
03/07/2019

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) is "niet verrast" dat de Raad van State haar beslissing om een aantal burgemeesters in faciliteitengemeenten niet te benoemen, heeft vernietigd. "Het is spijtig dat hiermee een jarenlange brede consensus teniet wordt gedaan die er in Vlaanderen was over de interpretatie van de taalwetgeving", reageert Homans.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigerde na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 de burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek te benoemen. De oproepingsbrieven in die gemeenten waren volgens haar niet in lijn met de Vlaamse taalwetgeving verstuurd.

Maar de Raad van State (RvS) fluit haar terug. Volgens de Raad moeten Franstaligen in de faciliteitengemeente maar één keer om de vier jaar laten weten dat ze dergelijke documenten in het Frans willen krijgen, terwijl Homans erbij blijft dat dat elke keer opnieuw moet gebeuren.

Jarenlange consensus

"Ik kan niet zeggen dat ik erg verrast ben", reageert de kersverse minister-president dinsdagavond. "De Raad van State knoopt hier aan bij eerdere uitspraken over niet-benoemingsbesluiten van toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois."

Homans vindt het wel "spijtig dat hiermee een jarenlange brede consensus teniet wordt gedaan die er in Vlaanderen was over de interpretatie van de taalwetgeving", zegt ze. Volgens haar is die consensus "jarenlang door verscheidene ministers van Binnenlands Bestuur van verscheidene politieke strekkingen toegepast, en ook altijd gevolgd geweest door de Nederlandstalige kamer van de Raad van State."

'Gevolgen voor Vlaams taalbeleid'

Vlaams schepen in Sint-Genesius-Rode Anne Sobrie (Engagement 1640) vreest dat dit arrest verstrekkende gevolgen zal hebben voor het Vlaamse taalbeleid ten aanzien van faciliteitengemeenten. Ze is dan ook ontgoocheld in het arrest.

"Al wat de Vlaamse regering in het verleden poneerde met betrekking tot het taalgebruik van overheidsdocumenten in deze gemeenten zoals het versturen van de oproepingsbrieven komt hiermee op de helling te staan. Dat is eveneens het geval met het Vlaamse verbod ten aanzien van de taalregistratie in deze gemeenten", zegt Sobrie.

Voltallige gemeentebesturen

Volgens Défi-voorzitter Olivier Maingain had het dossier van de niet-benoeming van de burgemeesters al lang kunnen opgelost worden. "En ons veel tijd en geld kunnen besparen. Door het arrest komt er een einde aan de carroussel die de Vlaamse overheid aan de faciliteitengemeenten wilde opleggen. Minister Homans heeft systematisch de wetten inzake de faciliteiten overtreden", stelde Maingain.

De Défi-voorzitter toonde zich tenslotte opgetogen dat de gemeentebesturen van de vier faciliteitengemeenten nu voltallig kunnen zijn. De vier niet-benoemde burgemeesters waren immers ook schepen, maar door hun automatische benoeming als gevolg van het arrest van de Raad van State kan nu een bijkomende schepen aangesteld worden.

'Overwinning van democratie'

Yves Ghequière (Link&Venir) uit Linkebeek noemt het arrest van de RvS, "een juridische zege, maar vooral een overwinning van de democratie". Ghequière is in de eerste plaats opgelucht omdat Linkebeek door zijn benoeming tot burgemeester nu een schepen meer kan aanstellen.

"Tot nog toe waren we maar met drie schepenen. De afgelopen zes maanden zijn voor ons dan ook bijzonder zwaar geweest om projecten te kunnen uitvoeren. Had de Raad van State ons ongelijk gegeven dan hadden we iemand anders voorgedragen", aldus Ghequière. Eenmaal hij benoemd is wordt Marco Schetgen bijkomend schepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Liesbeth Homans , faciliteitengemeenten , Anne Sobrie , Yves Ghequière

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni