Honderdtal ACV-militanten voert actie aan kabinet Geens

© JP / BRUZZ
| Een stakerspost aan de gevangenis van Sint-Gillis, eerder op de dag.

Voor het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), aan de Waterloolaan in Brussel, voeren sinds 10.30 uur een honderdtal militanten van de christelijke vakbond ACV actie. Het protest kadert in de 24 urenstaking in alle gevangenissen die sinds woensdagavond 22 uur loopt.

Tot de 24 urenstaking is opgeroepen door ACV en het socialistische ACOD, de grootste twee vakbonden bij het gevangenispersoneel. De liberale vakbond VSOA heeft niet actief opgeroepen tot deelname, omdat de timing wegens de regering in lopende zaken en de aanslepende federale regeringsvorming "niet opportuun" is.

De stakers klagen aan dat er geen vordering komt in een aantal probleemdossiers, zoals de overbevolking van de gevangenissen. "Momenteel bedraagt de gevangenisbevolking 10.883, terwijl de capaciteit op 9.215 ligt", zegt Frank Conings van ACV. Daarnaast slepen ook het personeelstekort en de gebrekkige infrastructuur aan. "Wij vragen al langer om de job aantrekkelijke te maken", aldus Conings. "Justitie heeft zich kapot bespaard en heeft nu geen middelen om de benodigde moderniseringen door te voeren."

'Gewerkt als een zot'

Geens zelf verdedigde zijn legislatuur als minister van Justitie. "Ik heb gewerkt als een zot voor jullie" en "ik heb alles gedaan wat ik kon", reageerde hij. Zo benadrukte Geens onder meer dat er de laatste jaren steeds gemiddeld 500 cipiers werden aangeworven. "We zitten nu eenmaal met een moeilijke arbeidsmarkt in Vlaanderen", aldus Geens. "Er is weinig aan te doen dat mensen vertrekken naar onder meer de private bewakingssector, de politie en de douane."

Voorts wees de minister onder meer nog op de vele investeringen in gevangenissen en zei hij dat hij het statuut van het gevangenispersoneel heeft verdedigd. "Ik kan geen mirakels verrichten, maar we zijn ver geraakt."

Geen oplossing voor probleemdossiers

Volgens ACV'er Frank Conings is het overleg verlopen zoals de bonden verwacht hadden. "Hij heeft overlopen wat hij bereikt heeft", zegt hij. "De minister heeft inderdaad een aantal verwezenlijkingen gedaan en dat is goed. Maar voor bepaalde grote probleemdossiers is er geen oplossing. Het zal aan de volgende minister zijn om die dossiers af te ronden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?