| De Italiaanse ambassade in de Jozef II-straat.

Honderdtal betogers aan ambassade Italië tegen verkiezingsoverwinning extreemrechts

© Belga
01/10/2022

Aan de ambassade van Italië in Brussel hebben zaterdagnamiddag een honderdtal mensen een betoging gehouden om te protesteren tegen de overwinning van de rechtse en extreemrechtse partijen bij de recente Italiaanse parlementsverkiezingen. Het initiatief voor de betoging ging uit de van 8 mei-coalitie.

"Ik ben zelf kind van verzetsmensen", zegt Ellen De Soete van de 8 meicoalitie. Die groep wil van 8 mei, de dag waarop in 1945 nazi-Duitsland overwonnen werd, opnieuw een feestdag wil maken.

"Ik hen een oom die gefusilleerd is en in een massagraf terecht is gekomen, mijn moeder is zwaar gemarteld geweest door de Gestapo. Als je dat zelf meemaakt, en dan ziet hoe in Italië extreemrechts en fascisme opnieuw de kop opsteekt, kan je gewoon niet zwijgen. Heel veel mensen zijn ongerust en dat willen we duidelijk laten blijken."

Vijf voor twaalf

Ook in België en Vlaanderen is er reden tot ongerustheid, zegt De Soete: "Als je de peilingen ziet in de aanloop naar de verkiezingen van 2024, als je ziet hoe mensen op sociale media keihard naar elkaar uithalen, dan moeten we echt gaan opletten. Het is vijf voor twaalf, het is echt alle hens aan dek als we dit nog willen tegenhouden. We moeten mensen bewust maken van hun geschiedenis zodat die zich niet herhaalt.'

"Sinds het verdrag van Maastricht en de keuze voor een neoliberale politiek, duwt de EU een groot deel van haar burgers die het economisch moeilijk hebben, in de armen van extreemrechts", klinkt het bij een andere betoger. "De stijgende energieprijzen en inflatie hebben de situatie alleen maar erger gemaakt. De keuzes die in de kiesbureaus gemaakt worden voor partijen die zogezegd voor 'law en order' staan, maar eigenlijk voor repressie, zijn de uitdrukking van de woede, de wanhoop en de angst van al diegenen die zich in de steek gelaten voelen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni