Ihsane Haouach overweegt rechtszaak tegen MR: 'Racisme en seksisme'

© LinkedIn
| Ihsane Haouach, regeringscommissaris voor het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

De Brusselse Ihsane Haouach, de nieuwe – gesluierde – regeringscommissaris voor het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM), overweegt juridische stappen tegen Corentin de Salle (MR). Hij noemde het feit dat zij een hoofddoek draagt eerder deze week een "provocatie". "Dit debat gaat niet meer over neutraliteit", vindt Haouach.

Dat zegt Haouach dit weekend in een interview met Le Soir. De MR verzet zich al een hele maand tegen de benoeming van Ihsane Haouach als nieuwe regeringscommissaris bij het IGVM. Het is Sarah Schlitz (Ecolo), federaal staatssecretaris voor gelijke kansen, die Haouach heeft benoemd.

Haouach is gediplomeerd aan Solvay Business School en heeft volgens Schlitz de juiste expertise en ervaring voor de functie. Maar de MR is niet akkoord dat zij een hoofddoek mag dragen als regeringscommissaris. Volgens hen druist dat in tegen het neutraliteitsprincipe in openbare functies. Deze week woensdag vroeg Corentin de Salle, medebestuurslid bij het IGVM en hoofd van de studiedienst van de MR, haar expliciet om haar hoofddoek af te doen. “Het is een daad van provocatie”, meende hij, en hij sprak daarbij “in naam van de MR”.

“Ik heb altijd willen geloven dat het debat over neutraliteit ging”, zegt Haouach zaterdag aan Le Soir. “Woensdag heb ik begrepen dat het debat aan de basis seksistisch en racistisch is.” Ze bekijkt nu met haar advocaat juridische stappen, zegt ze, in het bijzonder tegen Corentin de Salle.

Moslimbroeders

“Ik voelde me echt enorm aangevallen”, zegt Haouach. “Het was een frontale, persoonlijke aanval met als doel mij te intimideren en te breken. Hij had zich nooit diezelfde toon gepermitteerd tegen een man. Ik voelde echt een poging tot onderdrukking en mannelijke dominantie.”

Behalve de Salle sprak ook MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez zich al openlijk uit tegen de aanstelling van Haouach. Deze zaterdag trok hij openlijk haar competenties opnieuw via Twitter, als reactie op het interview in Le Soir.

Haouach ligt ook onder vuur omdat ze aanwezig was op een lunch van de European Forum of Muslim Women. Dat is een Europese organisatie die in Brussel gevestigd is, maar die gelinkt wordt aan de Moslimbroeders. “Ik nodig wie dan ook uit om wat dan ook te bewijzen, ik heb niets te verbergen”, zegt Haouach daarover. “Ik ken deze beweging niet (de Moslimbroeders, nvdr), noch van dichtbij, noch van ver. Ook daar overweeg ik de mogelijkheid van een rechtszaak.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?