Italiaans premier Meloni ontmoet EU-leiders op 3 november in Brussel

© Belga
28/10/2022

Kersvers Italiaans premier Giorgia Meloni komt op donderdag 3 november naar Brussel, waar zij verschillende Europese leiders zal ontmoeten. Het wordt haar eerste officiële bezoek buiten Italië, klinkt het vrijdag in een persbericht.

Ze zal onder meer een ontmoeting hebben met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, bevestigt de woordvoerder van de Commissie. Meloni zal ook de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, spreken.

Meloni haalde eind september tijdens de parlementsverkiezingen 26 procent van de stemmen. Meloni zit in de coalitie met het extreemrechtse Lega van Matteo Salvini en het rechtse Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi. De nieuwe bewindsploeg is op papier de meest rechtse en eurosceptische regering in Italië sinds 1946.

Maar dinsdag tijdens haar regeringsverklaring in het Italiaanse parlement verzekerde Meloni dat Italië verankerd is in de Europese Unie en de NAVO. Volgens haar is het niet de bedoeling om de Europese integratie te saboteren, maar wel "om de communautaire machine beter te laten functioneren". Italië zal de Europese regels naleven, luidde het, al hoopt Meloni wel een aantal regels "die niet functioneren" te wijzigen.

De Italiaanse premier zal daarna op 7 en 8 november naar de klimaattop in Egypte afreizen en op 15 en 16 november naar de G20-top in Indonesië.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni