jambon
© BRUZZ

Jambon: '57 staatsgevaarlijke individuen in Molenbeek'

RVE
© BRUZZ
29/09/2016

Vanochtend heeft federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op BRUZZ 98.8FM exclusief de eerste belangrijke resultaten van het Kanaalplan uit de doeken gedaan. “We hebben 57 mogelijk staatsgevaarlijke individuen geïdentificeerd en 600 registerschrappingen uitgevoerd.”

Het Kanaalplan moet radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme tegengaan in de Kanaalzone in en naast Brussel. Daarnaast wordt er gestreden tegen criminele ‘parallelle economieën, zoals gok- en drugcircuits. Het plan, dat een half jaar geleden werd gestart, is doeltreffend, zegt Jambon. Die stelling staaft de minister met enkele cijfers.

57 mogelijke ‘staatsgevaarlijken’
Dankzij het plan zijn politie- en geheime diensten erin geslaagd 57 potentieel staatsgevaarlijke mensen te identificeren in Sint-Jans-Molenbeek. Zij komen terecht op de lijst van het OCAD, die nauwgezet wordt opgevolgd door alle relevante diensten.

Die groep van 57 is samengesteld uit vooral teruggekeerde Syriëstrijders, 27 onder hen zijn geradicaliseerden waarvan men denkt dat ze op het punt staan te vertrekken. “Die mensen worden van dichtbij in het oog gehouden door politie, maar ook door welzijnswerkers. We willen in onze aanpak zo dicht mogelijk bij de mensen zitten,” zegt Jambon.

“Natuurlijk is het mogelijk dat ze niet alle 57 écht een zware bedreiging vormen,” gaat de minister verder. “Maar als iemand in Syrië een opleiding heeft gevolgd bij IS, moet je alle voorzichtigheid aan de dag leggen. De lijst wordt trouwens geregeld aangepast. Mensen die niet langer als een bedreiging worden beschouwd, halen we eraf.”

600 registerschrappingen
Daarnaast deed de politie in het kader van het plan meer dan 5.000 domiciliecontroles. “Want burgemeester Schepmans (van Molenbeek – MR, red.) had destijds geen helder idee van wie waar precies woonde,” aldus Jambon. De huiszoekingen resulteerden in 600 registerschrappingen.

Niet enkel individuen, maar ook vzw’s, moskeeën en hele verenigingen worden bestudeerd. “Vaak zijn het dekmantels voor criminele activiteiten zoals drugshandel en gokcircuits,” zegt Jambon. “Ook dat wordt nu verder uitgeplozen.”

Beluister hier het integrale interview met minister Jambon:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie