Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met mondmasker

| Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Jambon: 'Laatste maatregelen weg als Brussel snel vaccineert'

TDN
© BRUZZ
27/09/2021

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hield maandag zoals de traditie dat wil zijn septemberverklaring om het politieke jaar af te trappen. Daarin deelde hij een prikje uit aan Brussel. Hij maande het Gewest aan om snel werk te maken van de vaccinatie tegen het coronavirus. "Pas dan kunnen alle maatregelen in Vlaanderen weg," aldus Jambon in het Vlaams Parlement.

Veel aandacht voor Brussel had Jambon in zijn toespraak van een halfuur niet. De Vlaamse minister-president lichtte daarin nieuwe beleidskeuzes, het begrotingstekort en het Vlaamse relanceplan toe. Een aantal van die elementen zijn onrechtstreeks van toepassing op de hoofdstad.

Denk maar aan investeringen in de kinderopvang (58 miljoen euro), de gehandicaptenbijstand (1,6 miljard euro) of de zorg (1,2 miljoen euro). Hoeveel daarvan terugvloeit naar Brussel is niet duidelijk. Jambon beloofde ook inspanningen voor de cultuursector en wil meer werkzoekenden omscholen of aan een job helpen. Ook dat zal een impact hebben op Brussel.

De Vlaamse minister-president lonkt bovendien naar het einde van de coronacrisis. "In Vlaanderen kunnen we gelukkig al een behoorlijk normaal leven leiden. Straks verdwijnen de mondmaskers in horeca en winkels," aldus Jambon, die het Brussels Gewest op zijn plichten wees. "Ik hoop dat ook in Brussel de vaccinatiegraad spoedig opgekrikt geraakt, zodat we de laatste maatregelen in Vlaanderen zo snel mogelijk kunnen lossen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni