Jambon: 'N-VA-kaders in Brussel nog nooit zo sterk geweest'

Kandidaat-premier en N-VA-lijsttrekker voor de federale verkiezingen in de provincie Antwerpen Jan Jambon was donderdagmiddag te gast in het BRUZZ-programma A La Carte. Daar weerlegde hij dat er een leegloop is bij de Brussels N-VA-fractie. "Er is geen leegloop. De Brusselse N-VA-kaders zijn nog nooit zo sterk geweest."

Twee van de drie Brusselse N-VA-parlementsleden, Johan Van den Driessche en Liesbet Dhaene, stoppen met politiek. Maar volgens voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) kan men niet over een leegloop spreken.

"Mensen komen en mensen gaan", zei hij in de radiostudio van BRUZZ. "De N-VA-kaders in Brussel zijn nog nooit zo sterk geweest. De aantrekkingskracht van N-VA in Brussel is groot." Volgens de kandidaat-premier zijn er genoeg sterke figuren in Brussel, al is het nog niet duidelijk hoe de Brusselse N-VA-lijsten er zullen uitzien. Cieltje Van Achter trekt wel de Brusselse lijst.

'Sterk stadsgewest'

Jambon herhaalde zijn visie op het confederalisme, "als mogelijke oplossing voor een lange periode van onbestuurbaarheid, indien Vlaanderen centrumrechts blijft stemmen en Wallonië verder naar links opschuift." Maar wat dan met Brussel? "Voor Brussel wordt dat een moeilijker, maar perfect oplosbaar verhaal."

Brussel als een staat op zich, daar gelooft N-VA niet in. "Brussel kan dan wel een sterk stadsgewest worden, na een fusie van de gemeenten, met plaatsgebonden bevoegdheden", aldus Jambon. De Vlaamse en de Franse Gemeenschap zouden dan bevoegd zijn voor de persoonsgebonden bevoegdheden.

Hoe dan ook gelooft Jambon dat België ooit zal verdampen. "De vraag is of onze generatie dat nog zal meemaken, maar de bovenlaag van België gaat verdampen."

'Harten veroveren'

Samen met BRUZZ-interviewer Robert Esselinckx blikte Jan Jambon terug op de oudejaarsrellen in Molenbeek. "Blijkbaar is dit een manier om te feesten", zei burgemeester Catherine Moureaux (PS) daarover. "Ik begrijp dat niet, met al de commotie die er rond Molenbeek is", reageerde Jambon op die uitspraak, al gaf hij ook aan dat die uitspraak misschien minder genuanceerd was, omdat Moureaux zich toen in het Nederlands uitdrukte.

Bij de Molenbeekse vzw Foyer werd afgelopen weekend ingebroken. Voorzitter van Foyer Johan Leman had het over "een grote groep jongeren die gebroken heeft met de samenleving." Die visie deelt ook Jambon.

"Tegen die jongeren moet je repressief optreden, maar daarmee los je het probleem niet op", aldus Jambon. Volgens hem is onderwijs een deel van de oplossing. "De aanpak van zware criminaliteit begint bij het aanpakken van spijbelgedrag. We moeten strijden om de harten van die jongeren terug te veroveren."

Herbekijk hier de volledige uitzending van A La Carte:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?