Jette heeft tot vrijdag een Nederlandstalige burgemeester

Maarten Goethals
29/04/2023

Voor het eerst in jaren heeft Jette nog eens een Nederlandstalige burgemeester. Joris Pochet neemt tot volgende week vrijdag de bevoegdheden van Claire Vandevivere over, die van een paar dagen verlof geniet.

"Misschien een fait divers, maar wel symbolisch." Joris Pochet (CD&V) vindt het een hele eer om zich zes dagen lang dienstdoend burgemeester van Jette te mogen noemen. De schepen van Vlaamse Aangelegenheden en Begroting vervangt nog tot vrijdag Claire Vandevivere, die geniet van enkele dagen verlof in het buitenland.

"De sjerp blijft, in dergelijke situaties, altijd in de lijst van de burgemeester. En omdat ook de andere schepenen niet beschikbaar waren, mag ik voor de gelegenheid de honneurs waarnemen", zegt Pochet aan BRUZZ.

Of hij speciale instructies kreeg vooraf? "Neen", lacht hij. "Burgemeester Vandevivere vertrouwt me. Bovendien kan ik altijd terecht bij haar kabinetschef als ik iets niet weet of moet vragen."

De functie van een dienstdoend burgemeester bestaat erin huwelijken af te sluiten ("in het Frans") en vooral bereikbaar te blijven voor de brandweer en de politie. "Mocht iets gebeuren, dan ben ik degene die beslissingen moet nemen op dat moment. Maar Jette is een kalme, rustige gemeente. Dus ik ga allicht niet veel moeten doen."

Of de nieuwe tijdelijke functie ook gepaard gaat met loonsopslag? Pochet lacht: "Geen idee. Heb die vraag nooit gesteld. Ik vind dat trouwens ook niet nodig. Het leukste is vooral te weten dat Jette voor het eerst in jaren nog eens een Nederlandstalige burgemeester heeft, al is het maar als dienstdoende vervanger."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni