Joachim Coens is nieuwe CD&V-voorzitter

© PhotoNews
| Sammy Mahdi en Joachim Coens, kandidaat-voorzitters CD&V.

De 53-jarige Joachim Coens is de nieuwe voorzitter van CD&V. Hij haalde het in de tweede ronde van de voorzittersverkiezingen voor Sammy Mahdi. Coens haalde het met 53,12 procent van de stemmen van Sammy Mahdi (31). Alles samen brachten 22.753 leden hun stem uit.

"Een bijzonder moment", zei Coens vlak nadat het resultaat bekendraakte. Hij reikte verliezend kandidaat, "mijn goede vriend Sammy Mahdi", meteen de hand. "Dit is een nieuwe start voor de christendemocratie, en ik zal dat niet alleen doen. Ik reken op iedereen van jullie, in het bijzonder op Sammy. Dit zullen we samen doen." Hij gaf ook aan dat het profiel van Mahdi complementair is aan het zijne, met Coens die een meer zakelijk profiel heeft, terwijl Mahdi jong branie uitstraalt. "Ik moet niet proberen iemand anders te zijn, net zomin als Sammy dat moet doen."

Coens lonkte ook expliciet naar de stedelijke CD&V'ers. Het is geen geheim dat de stedelijke afdelingen, zeker die in Antwerpen, in het kamp van Mahdi zaten. Zij zouden het al langer gehad hebben met het West-Vlaamse overgewicht in de partij. "Terugkeren naar de stad is een heel belangrijke opdracht. Ik denk dat we overal veel kunnen winnen, maar zeker waar de steden zijn", reikte Coens hen de hand. "We gaan nieuwe thema's zetten, nieuwe leden aantrekken, mensen die ons verlaten hebben terughalen."

Nood aan debat

De 53-jarige Coens, ook burgemeester in het West-Vlaamse Damme, wil vooral een "thuisgevoel creƫren", zei hij. "Want dat moeten christendemocraten doen: mensen die zich ontworteld voelen opnieuw thuis laten voelen in de wereld, in hun woonplaats, op de werkvloer, en in de politiek. Het vertrouwen in de politiek herstellen is een belangrijke opdracht, ook over de partijgrenzen heen." Coens heeft de ambitie "een brede beweging van leden te mobiliseren".

Hij heeft tijdens de campagne gevoeld dat de leden nood hebben aan debat en hij wil ze ook betrekken in de oriƫntaties van de partij. "Wij moeten een partij zijn waar mensen positief samen dingen doen", aldus de nieuwe voorzitter. En daarvoor moet zijn partij naar de plaatsen gaan "waar de levende krachten actief zijn". Coens zal niet veel tijd hebben om zich warm te lopen, met de onderhandelingen over een federale regering in het verschiet. Maar "ik verlaat de haven niet om hier rustig te komen kabbelen", zei Coens.

Abortuswet

Dat CD&V federaal aan tafel zal zitten, is lang niet zeker. Vicepremier en onderhandelaar Geens gaf vrijdag aan dat zijn partij niet van plan is nu op de paars-groene trein te springen. "Het is altijd gevaarlijk op een trein te springen die al rijdt", aldus Coens. Tijdens de kiescampagne gaf Coens aan dat de aanpassing van de abortuswet wat hem betreft op de regeringstafel moet belanden. Het dossier gaat volgens Coens over vertrouwen tussen partners, met wederzijdse aandacht voor zaken die gevoelig liggen. Indien het tot een samenwerking komt met Open VLD is het iets dat moet worden besproken, vindt Coens.

Vertrouwen is voor Coens ook een belangrijke factor om CD&V weer te laten groeien. "En dat kweek je door goed te besturen, door met diverse mensen naar de kiezer te stappen en een sterk project naar de toekomst uit te tekenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?