Mahdi en Coens naar tweede ronde in voorzitterschap CD&V

© Photonews
| De zeven kandidaat-voorzitters van CD&V.

In de stijd om het nationale voorzitterschap van de CD&V gaan enkel Sammy Mahdi en Joachim Coens door naar de volgende ronde. Walter De Donder, die in een mediastorm kwam door zijn uitspraken over ontvolkte wijken in Brussel en Antwerpen, raakte niet verkozen.

In de eerste stemronde bracht een recordaantal partijleden hun stem uit, namelijk 22.523 geldige stemmen. De Donder behaalde met 3.511 stemmen alsnog 16 procent, maar dat was niet voldoende om door te stoten naar de tweede ronde.

Sammy Mahdi, die ook voorzitter is van Jong CD&V, behaalde 19 procent van de stemmen. Joachim Coens haalde met bijna 6.000 stemmen de hoogste score van 26 procent.

Coens wil van de CD&V "een partij van oplossingen" maken, zo zei hij nog tijdens de persconferentie. "Als we het vertrouwen in de politiek herstellen, kunnen we ook het vertrouwen in onze partij herstellen."

Mahdi noemde de toestand van de partij "vijf voor twaalf" en zei dat het pompen of verzuipen was. "Ik wil blijven pompen", zo maakte de Vilvoordenaar uit Watermaal-Bosvoorde nog duidelijk. Mahde werd ook herverkozen als jongerenvoorzitter van CD&V.

De christendemocraten stemden ook over hun lokale voorzitters. In Brussel-Hoofdstad won Pieter Demeester die titel met 51,4 procent van de stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?