Walter De Donder: 'Er zijn wijken in Brussel die ontvolkt zijn van onze eigen mensen'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 30 oktober 2019
Updated: 30-10-2019 - 11:05

Kandidaat-voorzitter van CD&V Walter De Donder spreekt in een filmpje op Twitter over 'Brusselse ontvolkte wijken'. "Er zijn buurten in Brussel die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en ingenomen zijn door andere groepen", klinkt hij fors. Over de uitspraken is op sociale media heel wat ophef ontstaan. Brusselminister en partijgenoot Benjamin Dalle reageert voorzichtig. "Ik zou het zelf zo niet verwoorden, maar het is niet aan mij om de taal van een kandidaat-voorzitter te verbeteren", zegt hij aan BRUZZ.

“Het grootste probleem van het immigratieprobleem is niet dat het probleem er is, maar wel dat het wordt ontkend. Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen. Dat is ook in Brussel een stevig probleem”, is het discours van De Donder in een filmpje van een lezing dat hij zelf de wereld instuurde via Twitter.

Walter De Donder, bekend van zijn acteerwerk als 'Kabouter Plop' maar ook als burgemeester van Affligem, is een van de zeven kandidaten die Wouter Beke willen opvolgen als voorzitter van de CD&V. Met deze uitspraak ontlokt hij heel wat kritiek op sociale media. “Onze eigen mensen, wie bedoelt u daarmee?”, staat te lezen onder het filmpje. Wat hij verkondigt, wordt online ook als 'walgelijk' en 'racistisch' omschreven.

'Migratieprobleem is als logeerkamer'

Nog in de lezing vergelijkt de kandidaat-voorzitter het migratieprobleem met een logeerkamer. "Als je aan mij vraagt om het migratieprobleem uit te leggen, dan zeg ik het volgende. Als ik thuis een logeerkamer zou hebben die leeg staat, dan ben ik bereid om tegen iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft te zeggen: ‘Kom, je mag bij mij logeren. Een tijdje. Ik zal je onderdak geven’"

"Maar als die groep in mijn woning op een gegeven moment tegen mij begint te zeggen wanneer ik mijn licht moet uitdoen of wanneer ik moet gaan slapen. Dan denk ik dat je die groep moet uitnodigen en moet zeggen: ‘Jongens, we moeten even praten. Dit gaat niet.’”

Brusselminister Dalle blijft voorzichtig, Mahdi reageert met Bijbelcitaat

Vlaams minister voor Brussel Benjamin en CD&V'er Benjamin Dalle heeft de video van De Donder bekeken. Dalle noemt de woordkeuze van zijn partijgenoot er één die hij zelf niet zou gebruiken, maar blijft verder voorzichtig in zijn reactie.

"Het is niet aan mij om de taal van een kandidaat-voorzitter te verbeteren, maar ik veronderstel dat hij bedoelt dat we beter moeten inzetten op integratie", zegt hij voor de camera van BRUZZ.

In totaal zijn er zeven kandidaten om de partij te leiden, waaronder ook jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Hij woonde een tijdlang in Brussel en is niet opgezet met de uitlatingen van De Donder. Dat blijkt uit een Bijbelcitaat dat hij op sociale media deelde en weinig aan de verbeelding overlaat: "Heb vreemdelingen lief zoals jezelf".

"Ik heb mijn eigen programma en mijn eigen ideeën over christendemocratie", zegt Mahdi, gevraagd om verduidelijking. "Mijn campagne draait om bepaalde christelijke waarden en vooral om de terugkeer naar die waarden, maar ik probeer vooral vanuit mijn eigen verhaal iets over te brengen. Dat moet niet gezien worden als iets tégen iemand anders", voegt hij daar nog aan toe.

Francken stelt zich vragen, Vlaams Belang opgetogen

N-VA-Kamerlid Theo Francken en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft op Twitter gereageerd op de uitlatingen van De Donder. "Het hondenfluitje ver voorbij. Wat zegt het feit dat een beminnelijke, potentiële CD&V-voorzitter dit hanteert over onze samenleving? "

Vlaams Belang-kopstukken juichen de migratievisie van de CD&V'er dan weer toe. "Leve Walter De Donder", zegt voorzitter Tom Van Grieken. Ook Antwerps kopstuk Filip De Winter prijst De Donder. "Nu het bijna te laat is worden ze wakker, eindelijk."

Partijgenoot en Kamerlid Dries Van Langenhove tot slot noemt de uitspraken van De Donder 'een goede zaak'. "Zelfs bij CD&V heeft men het intussen over de omvolking van West-Europa. Onze ideeën sijpelen door, ondanks de tegenwerking van de media", aldus Van Langenhove nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?