20191127 Klein Kasteeltje BRUZZ ACTUA 1686
© Photonews | Het Gewest droomt van een migratiemuseum in het Klein Kasteeltje, maar daar hebben meerdere overheden hun oog al laten op vallen

Gewest wil zelf migratiemuseum oprichten

SDS
© BRUZZ
19/11/2020

Het Brussels Gewest heeft een werkgroep ingericht rond een migratiemuseum in de stad. Die kwam zopas een tweede keer samen. Timing of budget voor het museum zijn nog niet bekend.

In haar beleidsverklaring schreef de gewestregering dat ze projecten voor een migratiemuseum zou ondersteunen, maar nu neemt ze zelf het heft in handen, meldt Knack deze week.

Het idee om een museum rond de verschillende migratiegolven in te richten bestaat al heel lang in Brussel. In 2001 waren er al onderhandelingen om het museum onder te brengen in Thurn & Taxis. In 2013 duiken de plannen weer op, ook na een vraag van Ahmed Mouhssin (Ecolo). Destijds was er sprake van om het museum op te richten in Sint-Joost-ten-Node.

In februari zei minister-president Rudi Vervoort (PS) in het parlement dat het Klein Kasteeltje een geschikte plek zou zijn voor een migratiemuseum. "Het is de eerste aankomstplaats voor zoveel migranten, staat symbool voor een overheid die misschien niet altijd even verwelkomend is", zei Vervoort toen. "Die ruimte, of een gedeelte ervan, transformeren tot een plek die Brussel en haar migratiegeschiedenis vertelt, zou een krachtig statement zijn." Vervoort zei in dezelfde commissievergadering meteen ook dat de wil bij de regering er is, maar dat die "zich moet schikken naar de budgettaire realiteit".

Kenniscentrum

Intussen heeft het Gewest in september een werkgroep rond het migratiemuseum ingesteld, zegt Knack. Het museum moet "fungeren als kenniscentrum rond migratie in een Brusselse context. Brusselaars met een migratieverleden krijgen er een gezicht en een stem, en er komt een ruimte voor artistieke producties." Wanneer het museum er zou zijn, kan het kabinet-Vervoort nog niet zeggen, ook een budget of locatie is er nog niet.

De werkgroep hield dinsdag haar tweede vergadering. In het panel zitten kabinetsleden, vertegenwoordigers van de vluchtelingensector en etnisch-culturele organisaties, en academici, onder wie de Belgisch-Congolese historicus Zana Etambala. Net als Loredana Marchi overigens, de directeur van Foyer, de Molenbeekse vzw die in 2019 al een eigen MigratieMuseumMigration boven de doopvont hield.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, culture, Samenleving, immigratie, migratie, migratiemuseum, MigratieMuseumMigration, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie