20191127 Asielcentra 2 klein KAsteeltje BRUZZ ACTUA 1686

| Het is nog niet bekend wanneer Fedasil het Klein Kasteeltje zal verlaten.

Klein Kasteeltje mogelijke locatie voor Museum voor Migratie

JP
© BRUZZ
15/02/2020

Het Klein Kasteeltje zou een geschikte plaats zijn voor het Museum voor Migratie. Dat antwoordt minister-president Rudi Vervoort (PS) op een vraag van Brussels parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo). Met de federale regering, die de eigenaar van het gebouw is, is die optie nog niet besproken. Ook is niet duidelijk wie het initiatief voor het museum zou nemen.

Gevraagd naar een eventueel Museum voor Migratie door Brussels parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo), zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) dat hij het Klein Kasteeltje daarvoor een heel geschikte locatie zou vinden.

"Dat zou, in mijn ogen, een symbolische plaats zijn. Het is de eerste aankomstplaats voor zoveel migranten, staat symbool voor een overheid die misschien niet altijd even verwelkomend is. Die ruimte, of een gedeelte ervan, transformeren tot een plek die Brussel en haar migratiegeschiedenis vertelt, zou een krachtig statement zijn."

Brusselse regering blijft dromen

De Brusselse regering droomt al jaren over een museum over (im)migratie. In 2001 waren er al onderhandelingen om het museum onder te brengen in Thurn & Taxis. In 2013 duiken de plannen weer op, ook na een vraag van Ahmed Mouhssin (Ecolo). Destijds was er sprake van om het museum op te richten in Sint-Joost-ten-Node.

In haar beleidsverklaring nam het Brussels Gewest niets op over een Museum voor Migratie. Wel schrijft ze dat ze andere initiatiefnemers die iets gelijkaardigs doen zal ondersteunen. Maar de wil bij de Brusselse regering is er, zegt Vervoort. "Ik ben verheugd dat we het daarover eens zijn. Maar we moeten ons schikken naar de budgettaire realiteit."

‘Migrant is geen probleem’

Het potentiële museum zou volgens Vervoort de verhalen moeten vertellen van de verschillende stromen migranten die naar ons land zijn gekomen: van Spanjaarden tot Italianen, Turken, Marokkanen, Congolezen en Oost-Europeanen, maar ook over vluchtelingen van vandaag uit Syrie, Irak, Eritrea en Soedan.

"Achter elke migratiebeweging schuilt een verhaal," zegt Vervoort. "Die verhalen vertellen kan de blik op migratie verruimen," zegt Vervoort. "Het gaat immers om persoonlijke levensverhalen. Door die te vertellen, zouden mensen migratie misschien minder als een probleem bestempelen."

Fedasil

Voorlopig vangt Fedasil nog asielzoekers op in het Klein Kasteeltje en het gebouw huisvest ook het aanmeldcentrum. Het gebouw is eigendom van de federale regering, en die zal dus ook beslissen over een nieuwe invulling. Het is nog niet duidelijk wanneer Fedasil zal vertrekken, het dossier ligt nu bij staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-sp.a).

De vraag naar de nieuwe invulling van het gebouw is nog niet gesteld aan de federale overheid, geeft Vervoort toe. Hij wacht met contact opnemen tot de federale regering is gevormd. Wel zit hij binnenkort samen met de Franse Gemeenschap, waar hij het idee voor het museum zal bespreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, migratie, Klein Kasteeltje, museum voor migratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni