Jodogne: 'Problemen brandweer onder vorige legislatuur'

© Saigneurdeguerre

De commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement zal zich volgende week dinsdag buigen over een doorlichting van de Brusselse brandweer. Uit de doorlichting blijkt immers dat de brandweer haar aankopen niet steeds volgens het boekje doet. Volgens staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) deden de problemen bij de brandweer zich voor onder de vorige regering.

Woensdagochtend is gebleken dat de brandweer in sommige gevallen haar keuze voor een bepaalde leverancier niet motiveert, en soms ook buiten openbare aanbestedingen omgaat, wat illegaal is. Het Uitgebreid Bureau van het Brussels parlement plaatste de kwestie op de agenda van de commissie Binnenlandse Zaken, volgende week dinsdag. Daar moet staatssecretaris voor Brandbestrijding Cécile Jodogne tekst en uitleg komen geven over de aantijgingen.

Bijzondere Commissie
Ondertussen roept Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR) op om een bijzondere commissie op te richten over de kwestie. "Het zou totaal inconsequent zijn om geen bijzondere commissie op te richten op basis van een vernietigend rapport van het Rekenhof, net nadat er enkele dagen geleden nog groots aangekondigd werd werk te zullen maken van goed bestuur en transparantie," zei hij voor aanvang van het Uitgebreid Bureau.

Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) eist dat staatssecretaris Jodogne dinsdag volledige transparantie voor de dag legt. “Dit is het bewijs dat het werk op vlak van deugdelijk bestuur in de Brusselse instellingen nog lang niet af is,” zegt Dhaene. “De Brusselaar heeft recht op volledige transparantie in dit dossier."

'Veiligheid Brusselaars nooit in het gedrang gekomen'
Jodogne zelf spreekt de feiten niet tegen. Ze benadrukt wel dat de veiligheid van de Brusselaars nooit in het gedrang is gekomen, en dat de problemen in kwestie zich onder de vorige regering voordeden

Ze verwijst daarbij naar haar hervorming van de brandweer, die begin 2018 in werking zal treden, en een reeks maatregels die Jodogne de voorbije jaren al nam. Zo nam de brandweer onder meer een gespecialiseerde jurist onder de arm, die erop moet toezien dat overheidsopdrachten correct beheerd worden.

De staatssecretaris heeft daarbij naar eigen zeggen de aanbevelingen van het voorontwerp van het rapport in kwestie in acht genomen, en wacht nu op de definitieve aanbevelingen van het Rekenhof. Ze geeft wel aan verbaasd te zijn dat een vertrouwelijk voorontwerp nu al de ronde doet, terwijl parlement noch regering over het definitieve verslag beschikken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?