Jonge luizen in de pels van de MR

© PhotoNews

Twee jonge, Brusselse gemeenteraadsleden gaan frontaal in de aanval tegen de gevestigde waarden van de MR, hun eigen partij. Ze willen sleutelen aan de ruggengraat van de partij die in Brussel zware klappen kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar en zijn daarbij hard voor kopstukken Charles Michel en Didier Reynders.

Aymeric De Lamotte is 29 jaar en sinds 2012 gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe. Samen met Victoria de Vigneral, 34 jaar en eveneens gemeenteraadslid in Sint-Gillis, halen ze in de krant Le Soir zwaar uit naar de gevestigde waarden van de partij.

De MR kreeg zware klappen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar. -5,9% in Sint-Gillis, -5,5% in Sint-Pieters Woluwe, een trend die zich voortzet in zo goed als elke Brusselse gemeente. Bovendien is de partij ook in de oppositie beland in de Stad Brussel. Volgens de twee gemeenteraadsleden een duidelijk signaal dat het anders moet met de partij.

Michel en Reynders

Daarbij nemen ze zowel Charles Michel als Didier Reynders, de twee kopstukken van de partij, zwaar op de korrel. Naast het premierschap cumuleert Michel nu ook de functie van MR-voorzitter. Hij vervangt zo Olivier Chastel, en dat vinden De Lamotte en de Vigneral niet kunnen. "We pleiten voor nieuwe, transparante interne verkiezingen", zeggen ze.

Daarnaast moet Didier Reynders een duidelijke keuze maken. "Reynders waagt zijn kans op het Europees niveau door zich kandidaat te stellen als secretaris-generaal bij de Raad van Europa. Als dat niet lukt blijft hij wellicht actief in België en Brussel, als een soort plan B. Dat vinden wij niet kunnen."

Centrumrechtse koers

De twee gemeenteraadsleden vinden bovendien dat het tijd is om een koerswijziging door te voeren: “De MR heeft te vaak linkse toegevingen moeten doen de laatste weken. Denk aan het Marrakech-pact bijvoorbeeld. Het is tijd om de oorspronkelijke centrumrechtse posities weer in te nemen" stellen ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?