Just under the Sky heeft alle vergunningen

Het interministerieel comité heeft maandag de socio-economische vergunning voor winkelcentrum Just under the Sky (JUTS) bevestigd. JUTS heeft nu als eerste van de drie grote shoppingprojecten alle nodige vergunningen op zak. De werken beginnen wellicht al in de lente.

Eind december stemden de ministers al een eerste keer, met vier stemmen voor en één onthouding. Maar Vande Lanotte beklemtoonde achteraf dat de beslissing nog niet officieel was. Maandag werd er opnieuw gestemd en opnieuw koos een meerderheid voor het verlenen van de vergunning.

De beslissing werd genomen met drie stemmen voor en twee tegen. Onder meer de vertegenwoordiger van minister van Economie Vande Lanotte (SP.A) stemde tegen.

Het Nationaal Sociaal-economisch Comité voor de Distributie sprak zich eerder negatief uit over de vergunning maar doordat de stad Brussel niets ondernam, werd ze toch automatisch toegekend. Daarop tekende onder meer ondernemersorganisatie Unizo beroep aan bij het interministerieel comité. Dat beroep draait nu dus op niets uit.

In tegenstelling tot concurrenten Neo (Heizel) en Uplace (Machelen) heeft JUTS nu alle nodige vergunningen op zak. Het winkelcomplex van de Waalse ondernemersfamilie Mestdagh moet langs het kanaal komen ter hoogte van de Van Praetbrug.

Promotor Equilis laat weten dat de werken wellicht al in de lente kunnen beginnen. Dat schrijft La Capitale.

'De waanzin voorbij'
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is ontgoocheld. "De beslissing is onbegrijpelijk", zegt voorzitter Christine Mattheeuws. "Met Uplace en Neo erbij dreigen er drie enorme shoppingcenters te komen op nog geen 10 kilometer van elkaar. Dat is de waanzin ver voorbij. Er is onvoldoende draagvlak voor dit project en al zeker niet bij de lokale handelaars."

Uit onderzoek dat NSZ afnam bij 863 kleinhandelaars uit Vlaams-Brabant en Brussel blijkt dat 77 procent gekant is tegen de komst van Just under the Sky, Neo en Uplace.

Ook Unizo is ontgoocheld. "Het is spijtig dat de minister van Middenstand ons hier in de steek laat", zegt juridisch adviseur Michiel Verhamme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?