Kernkabinet start zoektocht naar 2.000 extra opvangplaatsen asielzoekers

Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie
© Belgaimage
| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
© Belgaimage
| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
Updated: 29-09-2023 - 16:30

Het kernkabinet gaat op zoek naar 2.000 bijkomende, tijdelijke plaatsen voor de opvang van asielzoekers, bovenop de plaatsen die al in de pipeline zitten in de plannen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). De regeringstop heeft daarvoor een taskforce in het leven geroepen, die is samengesteld uit ministers en leidinggevende ambtenaren.

Ons land beschikt momenteel over 34.000 opvangplaatsen voor asielzoekers. Omdat de instroom bijzonder hoog blijft, volstaan die niet om iedereen een plaats te bieden in het opvangnet van Fedasil. Vandaar ook de beslissing van staatssecretaris De Moor om niet langer alleenstaande mannen onderdak te bieden in dat netwerk, maar de plaatsen voor te behouden voor gezinnen en kinderen - een beleidslijn die moeilijk ligt bij de linkse partijen binnen Vivaldi.

Het Winterplan van De Moor zou uitzicht bieden op 2.000 extra plaatsen. Ondertussen wordt nog gewerkt aan de piste van twee nooddorpen met containers. Een eerdere piste daarvoor was Kampenhout in Vlaams-Brabant, maar dat plan haalde de eindmeet niet.

Taskforce

Daarnaast vatte premier Alexander De Croo (Open Vld) het plan op zijn collega's binnen de regering te vragen mee te zoeken naar extra plaatsen om de winter te overbruggen. Daarbij is sprake van minstens 2.000 plaatsen, die er bijvoorbeeld bij Defensie, de NMBS en in eigendom van de Regie der Gebouwen zouden kunnen komen. Ook wordt gekeken naar de Franse gemeenschap, om net zoals in Vlaanderen plaatsen vrij te maken in de jeugd- en vakantiecentra.

Het operationeel overleg dat daarvoor uit grond werd gestampt, zal worden gevoerd door de kabinetten van de premier, Asiel, Ambtenarenzaken, Defensie, Volksgezondheid, Regie der Gebouwen, Mobiliteit en Binnenlandse Zaken, net als de betrokken administraties en de NMBS/Infrabel en het crisiscentrum. De taskforce moet op regelmatige basis verslag uitbrengen aan de kern.

De staatssecretaris reageert alvast tevreden op de beslissing. "Het is goed dat de regering gezamenlijk de opdracht opneemt om te zoeken naar extra opvangplaatsen. Fedasil zet al twee jaar alles op alles en kan het niet zonder ondersteuning", schrijft ze op X (het vroegere Twitter).

Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet zegt dat er onder druk van de groenen en het middenveld met de oprichting van de taskforce eindelijk verandering gekomen in de situatie voor de opvang van asielzoekers. "Natuurlijk had ik graag gezien dat er al eerder oplossingen waren bedacht om beter te kunnen anticiperen op de huidige crisis, die te voorzien was. Niemand mag buiten slapen, of het nu gaat om gezinnen of alleenstaande mannen", luidt het. "Het doel is nu om tussen de 2.000 en 4.000 nieuwe plaatsen te creƫren, zodat we uit deze illegale situatie kunnen komen, want dit is onaanvaardbaar. We hebben een resultaatverbintenis."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?