Khattabi en COP26: 'We moeten nadenken over federaal commandocentrum klimaat'

© PhotoNews
| Er is nog altijd geen nationaal akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen. Zakia Khattabi (Ecolo-Groen) wil liever een ambitieus nationaal akkoord na de klimaattop in Glasgow, die zondag begint, dan een zwakke deal vóór de COP.

"We moeten nadenken over een soort van 'federaal commandocentrum' dat de gesprekken over het klimaat leidt tussen de federale overheid en de overheden van de drie gewesten." Dat zegt federaal minister van Milieu Zakia Khattabi zaterdag. Het institutionele debat dat over een nieuwe staatshervorming gevoerd zal worden, is volgens haar een goede gelegenheid om het onderwerp aan te kaarten.

De klimaattop van de Verenigde Naties, de COP26, gaat zondag van start in Glasgow. Verschillende ministers nemen deel, maar ons land zal na lange onderhandelingen waarschijnlijk geen intra-Belgisch akkoord kunnen voorstellen over de verdeling van de inspanningen die nodig zijn om de doelstellingen rond de reductie van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken. De ogen zijn gericht op de Vlaamse regering, die vrijdag een spoedoverleg had over het klimaatbeleid en zondag opnieuw samenkomt.

Een oppositiepartij riep federaal premier Alexander De Croo in het parlement op om het voortouw te nemen. "Als we dat zouden kunnen, hadden we dat allang gedaan", aldus Khattabi kort voor ze in het station Brussel-Zuid op de Klimaattrein stapte richting Schotland. De Belgische structuur laat dat echter niet toe.

Zakia Khattabi (Ecolo)

Kan er in de komende dagen toch nog een akkoord gesloten worden? "Mijn collega Philippe Henry (Waalse minister, red.) probeert de standpunten met elkaar te verzoenen, maar mevrouw Demir (Vlaamse minister, red.) zit rond de onderhandelingstafel zonder mandaat van haar regering. Hoewel het belangrijk is dat België een nationaal akkoord bereikt, verkies ik een ambitieus akkoord na de COP boven een zwakke deal voor de COP", aldus Khattabi nog.

Ze vindt dat de federale regering haar deel heeft gedaan en dat ook de Brusselse en Waalse regeringen hun best hebben gedaan.

De federale regering klopte op 8 oktober de ambities voor de federale klimaatpolitiek voor de periode 2021-2030 af. Concreet wil het federale niveau de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent terugdringen in vergelijking met referentiejaar 1990. Naast de maatregelen die het federale luik van het Energie- en Klimaatplan uitvoeren - goed voor een vermindering van 208 miljoen ton - werden bijkomend nieuwe maatregelen genomen voor nog eens 25 miljoen ton.

Die nieuwe of versterkte beleidslijnen en maatregelen slaan onder meer op de vergroening van de fiscaliteit (waaronder de hervorming van de fiscale regeling voor bedrijfswagens), de klimaatbonus, transport, gebouwen en de productnormen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?