Klimaatactivisten bezetten hoofdkantoor Groen en Ecolo dag na klimaatmars

© Belga
11/10/2021

Leden van het collectief Tegengas bezetten sinds maandagochtend 10 uur de hoofdzetel van Groen en Ecolo in de Van Orleystraat in Brussel. Een dag na de grote klimaatmars vragen de activisten dat de daad bij het woord gevoegd wordt en keren ze zich met name tegen het subsidiemechanisme voor gascentrales.

De klimaatactivisten namen de inkomhal van het hoofdkantoor van Groen en Ecolo in met een dertigtal mensen. Zowel binnen als aan de gevel werden spandoeken opgehangen met opschriften die nieuwe megaprojecten zoals gascentrales veroordelen.

De partijen Groen en Ecolo liepen zondag mee in de klimaatmars en dat engagement wil Tegengas nu ook in de praktijk omgezet zien worden. Ze willen dat Ecolo-minister voor Klimaat Zakia Khattabi en Groen-minister van Energie Tinne van der Straeten de subsidieveiling voor gascentrales, die op 15 oktober plaatsvindt, annuleren.

Guerilla-actie

"Meelopen in de klimaatmars betekent kiezen voor een 100 procent duurzame toekomst, zonder fossiele brandstoffen, zonder kernenergie en zonder andere zinloze megaprojecten zoals de uitbreiding van het vliegveld van Luik, de plasticfabriek van Ineos, de Boucle du Hainaut (hoogspanningsverbinding van Elia tussen Avelgem en Courcelles, red.) of het volbouwen van de Josaphatsite", verklaart Tegengas.

Betogen volstaat volgens Tegengas niet meer. Met deze guerrilla-actie starten ze een reeks van protesten op.

"Wij verzetten ons tegen een beleid van oneindige economische groei op een eindige planeet. De klimaatramp is in volle hevigheid aan de gang en treft vandaag al de mensen in de meest precaire situatie in België en de rest van de wereld. De tijd van slappe compromissen en lobbywerk is voorbij", besluiten ze.

Open voor dialoog

Groen zegt in een reactie dat ze open staat om in dialoog te gaan. Maar de partij wijst erop dat de actiegroep Tegengas zowel tegen kerncentrales als tegen tijdelijke gascentrales is. "Bij eventuele energietekorten is het alternatief dan of afschakelen van gezinnen en bedrijven of het importeren van potentieel veel vervuilendere en ook heel dure energie. Dit brengt welzijn en welvaart van ons land in het gedrang. Zeker voor de meest kwetsbaren die zich daar niet tegen kunnen wapenen", luidt het in een reactie aan Belga.

De partij herinnert er ook aan dat de kernuitstap 18 jaar geleden beslist is en intussen door 10 regeringen en 6 energieministers is bevestigd. Groen herhaalt ook dat de keuze voor gascentrales "een tijdelijke overgangsmaatregel" is die nodig is door het "non-beleid van de agelopen decennia".

Ontmoeting met Khattabi

De klimaatactivisten hebben met hun actie wel een ontmoeting afgedwongen met minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi (Ecolo). Dat maken ze maandag na hun actie bekend. Tegelijkertijd kondigen ze aan dat het niet bij deze ene actie zal blijven.

Ze hopen dat het gesprek met minister Khattabi voor meer duidelijkheid zal zorgen. Indien dat niet meer opbrengt zullen de acties voortgezet worden. "Zowel op juridisch vlak, als in het veld", verzekeren de klimaatactivisten.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni