Ontslag van de regering Charles Michel II: Koning Filip gaat door met consultaties Charles Michel (MR)

Koning aanvaardt ontslag regering en belast die met lopende zaken

© Belga
21/12/2018

Koning Filip heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft haar belast met de afhandeling van de lopende zaken. Hij vraagt de politieke verantwoordelijken een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak.

Er komen dus geen vervroegde verkiezingen. Dat lag in de lijn der verwachtingen, nadat - intussen ontslagnemend - premier Charles Michel (MR) dinsdag het ontslag van zijn regering bij de koning had aangeboden.

"De Koning heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft haar belast met de afhandeling van de lopende zaken. Hij stelt vast dat er een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen", luidt het. De koning vraagt Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en premier Michel hem geregeld op de hoogte te houden over de vooruitgang van de werkzaamheden in het kader van de lopende zaken.

Koning Filip bevestigt zijn vertrouwen in de politieke verantwoordelijken en de instellingen. Hij vraagt hen "een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking onder meer op sociaal en milieuvlak". Het lijkt er daarmee op dat het protest van de gele hesjes en de grote klimaatmars hun weg hebben gevonden naar de consultaties op het Paleis, net als de nakende brexit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , regeringscrisis , lopende zaken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni