Brussels Parlement

| In de Brusselse regering heeft de crisis nauwelijks een rimpel veroorzaakt.

Opinie

Edito: wat een geluk dat er deelstaten zijn in dit land

Steven Van Garsse
© BRUZZ
12/12/2018

Wie het schouwspel op het federale niveau bezag kan zeker één conclusie trekken. Wat een geluk dat er deelstaten zijn in dit land.

De chaos na de federale regeringscrisis is haast niet te overzien. Niemand weet hoe het verder moet met een regering-Michel II die de steun heeft van amper een derde van het parlement.

Maar een groot deel van het land kan intussen gewoon verder besturen. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben de laatste decennia essentiële bevoegdheden gekregen. Dat heeft de werking in ons land er niet op vereenvoudigd, maar het federalisme à la Belge werkt wel.

Het volstaat om naar de geschiedenis te kijken. Heel wat nationale en later federale regeringen kwamen in zwaar weer door communautaire trammelant. Ook vandaag zijn de federale tegenstellingen in wezen communautair, met een Vlaanderen waar de grootste partij, N-VA, samen met Vlaams Belang duidelijk een identitaire toer op gaat. Tot afgrijzen van de Franstaligen.

Op het lagere niveau, in de Vlaamse, Waalse en Brusselse regering, heeft de crisis nauwelijks een rimpel veroorzaakt. Er kan gewoon bestuurd worden. De devolutie, zoals dat in geleerde termen heet, heeft voor stabiliteit gezorgd.

"Het is belangrijk om te zien dat de Brusselse begroting in evenwicht is, en dat dat geen regeringscrisis veroorzaakte. Zelfs geen crisette"

Steven Van Garsse, redactiechef BRUZZ

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Deze week keurt het Brussels parlement, Franstaligen en Nederlandstaligen samen, de begroting van het Brussels Gewest en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) goed. Dat is geen opzienbarende begroting.

Er wordt fors geld uitgetrokken voor metro en tunnels, maar daar staat niemand echt van te kijken. Dat lag in de lijn der verwachtingen.
Het is belangrijk om te zien dat de begroting in evenwicht is, en dat dat geen regeringscrisis veroorzaakte. Zelfs geen crisette.

Wil de relatieve eensgezindheid hier in Brussel zeggen dat de democratie op apegapen ligt? Zeker niet. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober hebben in Brussel tot een forse, onverwachte, electorale verschuiving geleid. Met winst voor PVDA-PTB en Ecolo-Groen en verlies voor MR.

Als die tendens zich doorzet, krijgen we na mei volgend jaar een serieuze herschikking in het parlement, en zo goed als zeker een andere regerings­coalitie. Zoals het in een democratie betaamt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, federale regering, GGC, Charles Michel, regeringscrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni