| De 1 mei-toespraak van Raoul Hedebouw in Brussel

Koopkracht centraal op 1 mei-toespraken

© Belga - BRUZZ
01/05/2022
Updated: 01/05/2022 14.37u

Heel wat partijen roepen op de Dag van de Arbeid op om de koopkracht te beschermen, onder meer door prijsbevriezingen en de verdediging van de spilindex. Een overzicht van waar de partijen voor pleiten.

PVDA: prijsblokkering

Volgens Raoul Hedebouw (PVDA) wordt de impact van de stijgende levenskosten voor veel gezinnen en werkende mensen onhoudbaar. Maar ondertussen boeken energiereuzen miljardenwinsten, klinkt het. Voor de PVDA is dat een onaanvaardbare scheeftrekking.

De partij pleit voor drastische ingrepen, zoals het blokkeren van de prijzen van een aantal basisgoederen. "Wij willen de prijzen blokkeren om alle werkende mensen te beschermen", aldus Hedebouw. Ook de prijs voor benzine en diesel zou begrensd worden tot maximum 1,40 euro per liter. De partij heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

Een prijsblokkering klinkt drastisch, maar het kan, meent Hedebouw, "als we de oorlogsprofiteurs doen betalen met een bijzondere heffing op de overwinsten van de multinationals uit de energiesector, de agrobusiness, de banken en de verzekeringen".

PS: Vrije toegang eerstelijnszorg

Ahmed Laaouej (PS) heeft zondag gepleit voor de invoering van een sociaal schild tegen de gevolgen van de stijgende energieprijzen. Volgens hem moet het moet gepaard gaan met de handhaving van de automatische indexering van de lonen en vergoedingen, een verhoging van de salarissen, een bevriezing van de prijzen en vrije toegang tot de eerstelijnszorg.

"We zitten nog maar eens in een liberale crisis," zei de voorzitter van de Brusselse socialistische federatie op een bijeenkomst in Laken, georganiseerd door vertegenwoordigers van het ABVV en de Socialistische Mutualiteiten ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid.

"De energie- en voedselprijzen rijzen de pan uit omdat ons wordt verteld dat er een vraag- en aanbodprobleem op de markt is, terwijl wij vernemen dat de winsten en overwinsten van sommige multinationals in deze sectoren recordhoogten bereiken. Dit is wat er gebeurt als je de markteconomie haar gang laat gaan."

Vooruit in de aanval tegen VB

Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit, haalde eerder vandaag dan weer uit naar het Vlaams Belang. Hij beschuldigde de extreem-rechtse partij ervan een "wolf in schaapskleren" te zijn, een partij die beweert de arbeiders te verdedigen maar "in werkelijkheid de belangen van de elites verdedigt".

In zijn toespraak in zijn woonplaats Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen) heeft de voorzitter van de Vlaamse socialisten thema's aangehaald die de socialisten na aan het hart liggen, zoals de strijd voor solidariteit of de verdediging van de index. Maar hij deed ook een frontale aanval op het Vlaams Belang - waarvan de voorzitter, Tom Van Grieken, zondagnamiddag ook een toespraak zal houden, eveneens in Sint-Niklaas.

'Belastingen verlagen'

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR, wil op zijn beurt de belastingen op arbeid verlagen om werkgelegenheid te stimuleren. "Als ik degenen hoor die de belastingen willen verhogen, vraag ik mij af of zij wel weten in welk land zij wonen," zei hij hierover tijdens zijn 1 mei-toespraak in het Waalse Herstal.

Bouchez verwierp opnieuw oproepen (van links) om de belasting op hoge vermogens te verhogen. "Hou jezelf niet voor de gek. Wie de "rijken" extra wil belasten, belast in werkelijkheid de de middenklasse! En dat omdat zij hun hele leven hebben gewerkt, een tweede flat hebben kunnen kopen," waarschuwde hij onder luid applaus.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni