| "Wat telt, is dat het extra personeel absoluut nodig is", dixit staatssecretaris Fadila Laanan (PS).

Laanan moet 15 miljoen euro extra vragen voor Net Brussel

MD
© BRUZZ
21/07/2018

Op de laatste ministerraad heeft staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) 15 miljoen euro extra budget gevraagd voor de afvalophalingsdienst Net Brussel. Dat geld moet dienen voor extra personeel bij de hervorming van Net Brussel, maar de communicatie tussen de directie en de bevoegde staatssecretaris loopt duidelijk mank. “Laanan werd voor een voldongen feit geplaatst door de directie.”

Het was naar verluidt met de nodige gêne dat Fadila Laanan (PS) aantrad op de laatste ministerraad voor het zomerreces, afgelopen donderdag. De staatssecretaris kwam 15 miljoen euro extra budget voor Net Brussel vragen aan haar collega-ministers. Daarvan moet 9 miljoen euro dienen om extra personeel aan te werven in 2019, de andere 6 miljoen euro gaat naar de extra loonkosten van het huidige jaar.

Dat Net Brussel heel wat extra personeel in de rangen krijgt, heeft alles te maken met de hervorming die de afvalophalingsdienst doormaakt onder leiding van staatssecretaris Laanan. Toch beschikt Net Brussel niet over het budget ad hoc om extra personeelsleden aan te werven. Maar het wachtte niet op bijkomende fondsen om onder meer 270 tijdelijke contracten om te zetten naar contracten van onbepaalde duur, weet Le Vif.

Gebrek aan communicatie

“Ja, de staatssecretaris is voor een voldongen feit geplaatst door de directie”, klinkt het op het kabinet van Laanan. “Maar het gaat wel om reeële noden, die misschien niet goed geëvalueerd zijn door de directie.” Laanan sprak ook tijdens de ministerraad evenwel van een gebrek aan communicatie van de directie naar haar diensten toe. “Sinds januari 2017 zitten we in het kader van een hervorming van afvalophaling. We hebben ook de kuisdiensten volledig hervormd en zetten meer mensen op het terrein in. Ja, er is soms een gebrek aan dialoog, maar dat is niet het belangrijkste. Wat telt, is dat het extra personeel absoluut nodig is”, aldus Laanan aan de RTBF.

"Dit illustreert nog maar eens het amateurisme bij Net Brussel"

Arnaud Pinxteren (Ecolo)

De oppositie kan alvast niet leven met dergelijke onvoorziene budgettaire uitgaven. “Dit illustreert nog maar eens het amateurisme van het management van Net Brussel, maar ook de zwakte van de bevoegde overheid”, zegt Arnaud Pinxteren op de RTBF. “Wat mij erg stoort, is dat men niet anticipeert en pas reageert wanneer het crisis is.”

Laanan kondigt wel een personeelsplan aan bij Net Brussel dat dergelijke verrassingen in de toekomst moet vermijden. Er komt ook een doorlichting van Net Brussel, die moet helpen om de communicatie tussen de directie en het bevoegde kabinet te verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Net Brussel , Fadila Laanan , afvalophaling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni