Net Brussel krijgt illegale staatssteun

© Peter Dhondt - BRUZZ
| Het beheer van Net Brussel is al langer voer voor discussie.
Updated: 15-05-2018 - 10:59

Volgens de Rechtbank van Eerste Aanleg, is een deel van de overheidssteun voor Net Brussel illegaal. Het Gewest moet volgens de rechter 20 procent steun schrappen. Het netheidsagentschap zou zo 30 miljoen euro mislopen.

Het gewestelijke netheidsagentschap Net Brussel was voor de rechter gedaagd door G04CIRCLE, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, en vijf privébedrijven. Dat schrijft de zakenkrant L'Echo, die het vonnis van de rechtbank kon inkijken.

Net Brussel heeft het monopolie op de ophaling van huishoudelijk afval, maar niet voor het andere afval. Daarvoor concurreert het met privébedrijven. De privésector klaagt al langer over oneerlijke concurrentie, omdat Net Brussel haar monopoliepositie zou misbruiken om andere spelers weg te concurreren met te lage prijzen.

De rechtbank volgt die redenering, en ziet een deel van de overheidssubsidies aan Net Brussel nu als illegale staatssteun.

Audit

De boekhouding van Net Brussel is niet openbaar, waardoor de twijfel over concurrentievervalsing alleen maar stijgt. Oppositiepartijen Groen en Ecolo vragen, samen met de afvalsector, om de volledige boekhouding publiek te maken, om duidelijk te zien hoeveel Net Brussel spendeert aan de ophaling van niet-huishoudelijk afval.

Het Rekenhof gaat het agentschap doorlichten, maar de audit is minder ambitieus dan gedacht. De eerste resultaten zullen bekend zijn tegen 2019. 

Tegelijk negeert het merendeel van de Brusselse bedrijven de verplichting om afval apart te laten ophalen. Uit een parlementaire vraag bleek eerder deze week dat 80 procent van de handelaars zijn afval gewoon in de witte zak stopt, terwijl ze nochtans verplicht zijn om een afvalcontract af te sluiten. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?