De vijf eerste kandidaten voor de PS-lijst in de Brussel-Stad, waaronder voorzitter van de vzw Gial Mohamed Ouriaghli (links) en voormalig voorzitter Karine Lalieux (tweede van rechts).

Lalieux en Ouriaghli betreuren 'politiek misbruik' van audit bij vzw Gial

© Belga
18/02/2018

Mohamed Ouriaghli en Karine Lalieux, de huidige en vorige voorzitter van de Brusselse vzw Gial, betreuren de 'politieke instrumentalisering' van de audit die bij de vereniging werd uitgevoerd. Die audit bracht aan het licht dat een directeur van de vzw achttien jaar lang tot 1.000 euro per dag verdiende als zelfstandige. Volgens beide PS'ers hadden twee eerdere onderzoeken geen graten gezien in dat contract. Bovendien kwam het loon overeen met de gangbare prijzen op de concurrentiële markt, luidt het zondag in een mededeling.

Een audit bij de Brusselse vzw, die de informatica bij de stad Brussel beheert, bracht aan het licht dat de directeur van de dienst ontwikkeling achttien jaar lang via zijn consultancybureau werd betaald. De laatste versie van het contract werd in 2008 door schepen Lalieux ondertekend. De directeur werkt momenteel een opzegtermijn van zes maanden af. Het contract met het bureau werd verbroken.

De vzw Gial werd in 1993 opgericht. Hij beheert de informatica bij de stad Brussel. Voor de vzw, die een omzet van 26 miljoen euro haalt, werken 125 mensen. Aan het hoofd van Gial staat een raad van bestuur met daarin twee mandatarissen uit het Brussels gewest en zes mandatarissen van de stad Brussel.

Ook bestuurders uit oppositie

Lalieux en Ouriaghli, die in 2012 het voorzitterschap overnam, merken op dat zowel meerderheid als oppositie in die raad van bestuur zitten, net om de transparantie en democratische controle te verzekeren. Nog volgens Lalieux werd onder haar voorzitterschap gestart met de organisatie van minstens een vergadering per maand. De huidige eerste schepen van Brussel benadrukt dat meerderheid en oppositie 'actief en intens' betrokken waren bij de verbetering van verschillende procedures in de leiding van de vzw.

Wat het contract van Michel Leroy betreft, zegt Lalieux dat hij in 1999 werd aangeworven als zelfstandige. Op vraag van Lalieux hebben de algemene directie en de juridische raad van de vzw in 2008 aanbevolen Leroy zijn contract te behouden, omwille van zijn professionele expertise en zijn kennis van de interne procedures. Vier jaar later herbevestigde een nieuw juridisch expertisebureau, opnieuw op vraag van Lalieux, dat er wettelijk niets mis was met het contract.

Het was pas in 2017 dat er in de audit, die er kwam op vraag van Ouriaghli en de raad van bestuur, vragen werden gesteld bij het contract. Op basis van die audit hebben Ouriaghli en algemeen directeur Marie-Odile Lognard beslist het contract te beëindigen. Leroy was de laatste die als zelfstandige bij de vzw aan de slag was.

Meerderheid en oppositie waren actief en intens betrokken bij de verbetering van verschillende procedures.

Karine Lalieux (PS), schepen en voormalig voorzitter van de vzw Gial.

Gangbare prijzen

Lalieux en Ouriaghli benadrukken nog dat het loon van Leroy overeenstemt met de prijzen die op de concurrentiële markt gangbaar zijn. Ze wijzen er op dat zijn functie en kwaliteiten door de verschillende algemene directies en externe audits werden erkend. Lalieux en Ouriaghli onderstrepen nog dat zijzelf nooit een vergoeding hebben gekregen voor hun voorzitterschap.

De resultaten van de audit veroorzaakten de voorbije dagen ophef en scherpe reacties. Beide PS'ers laken dat de audit politiek wordt misbruikt en selectief wordt gelezen. "De instrumentalisering brengt de medewerkers van Gial in diskrediet, terwijl het de rol van de 125 medewerkers is en blijft om een goede dienstverlening aan de bevolking te leveren", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, GIAL, PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni