'Leopold II-tunnel moet onmiddellijk dicht'

De Leopold II-tunnel moet dicht. Dat zegt stadsvereniging ARAU, die dinsdag het Brussels Gewest en de burgemeesters van de betrokken gemeentes vraagt dat zo snel mogelijk te doen. Volgens een effectenrapport is de kans op een ernstig ongeval in de tunnel vergroot.

Het is niet de eerste keer dat stadsbeweging ARAU vraagt om de tunnel te sluiten. In januari 2016, in volle politieke crisis over de tunnels, had het al gevraagd van de dure renovatie af te zien, en de middelen te besteden aan een verbeterd openbaar vervoer. Volgens eerdere berichten wordt die renovatie geschat op 680 miljoen euro.

Nu mengt de stadsbeweging zich in het debat van de overlegcommissie, die de langdurige renovatie van de tunnel uit de jaren tachtig behandelt. ARAU ijvert opnieuw voor de sluiting van de tunnel, en wel onmiddellijk.

Het voornaamste motief: de veiligheid. Onder de documenten die werden voorgelegd in het kader van het openbaar onderzoek, was er een effectenrapport, dat stelde dat “gezien de lengte, de verkeersintensiteit, de geregelde opstoppingen en de zwakke prestaties op gebied van veiligheid, de kans op een ernstig ongeval in de tunnel verhoogd is.”

Als de renovatie dus betekent dat de  technische installaties up-to-date worden gebracht, dan blijven de gebruikers gevaar lopen, want aan de andere factoren wordt niks gedaan, concludeert ARAU.

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zei in januari 2016 nog niet uit te kunnen sluiten dat een sluiting opnieuw op tafel komt. Vandaag, dinsdag laat hij via zijn woordvoerder weten dat de politie noch de brandweer vragende partij zijn voor een sluiting van de tunnel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Hallepoorttunnel sluit opnieuw volledig op 19 mei

samenleving 1494510964

Nieuws uit Brussel in je mailbox?