Loslippige onderhandelaar lekt brexitstrategie in Brusselse bar

© Photonews
| De Britse premier Theresa May houdt vol dat 29 maart de vertrekdatum zal zijn voor de brexit.

Zelfs topdiplomaten verklappen wel eens geheimen aan een Brusselse toog. Theresa Mays belangrijkste brexitonderhandelaar liet vallen dat de brexit waarschijnlijk flink uitgesteld zal worden.

Tot nu toe hield Brits premier Theresa May vol dat het Verenigd Koninkrijk absoluut op 29 maart uit de EU moet vertrekken. Maar haar toponderhandelaar Olly Robbins zegt blijkbaar iets anders in een Brusselse hotelbar, zo schrijft De Volkskrant.

Het was correspondent Angus Walker van ITV News die de strategie kon afluisteren. Na een straatreportage ging Walker met zijn cameraman nog iets drinken aan de bar in hun hotel, waar Robbins zat met twee collega’s. Andere gasten konden het gesprek blijkbaar duidelijk horen.

Robbins vertelde dat de gesprekken met de EU waarschijnlijk tot een flink uitstel van de brexit zullen leiden. Opvallend, omdat premier May nog steeds de vertrekdatum van 29 maart voorop hield, zo schrijft Walker op de website van ITV.

Bagatel

Tegenstanders van de brexit-deal zouden mogelijk bijdraaien als er met uitstel gedreigd wordt, zo kon Walker afluisteren. “Ik moet hen laten geloven in de week die eind maart begint dat uitstel mogelijk is en dat als zij niet voor de deal stemmen, dat uitstel lang kan zijn,” zou Robbins gezegd hebben.

Het nieuwtje zorgde voor consternatie in de Britse pers, maar May heeft de uitspraken ondertussen gebagatelliseerd. De parlementsleden moeten niet afgaan op “wat iemand heeft gehoord dat iemand heeft gezegd tegen iemand anders in een bar,” aldus de Britse premier. Volgens haar ligt de tijdslimiet nog steeds op 29 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?