Geldtransferdienst MoneyGram verhuist Europese hoofdkwartier naar Brussel

© shutterstock
| Brexit levert Brussel hoofdkwartier van geldtransferdienst MoneyGram op.
Updated: 11-01-2018 - 16:46

Geldtransferdienst MoneyGram gaat zijn Europese hoofdkwartier van Londen naar Brussel verhuizen. Omwille van de Brexit had het Amerikaanse bedrijf hiervoor vorige lente gesprekken aangeknoopt met de Nationale Bank van België, bevestigt de Nationale Bank donderdag. De vergunning werd onlangs toegekend.

"De gesprekken hebben er toe geleid dat MoneyGram bij de Nationale Bank (NBB) een vergunning heeft aangevraagd voor dit Europese hoofdkwartier", zegt woordvoerder Geert Sciot van de Nationale Bank. "Die werd, nadat Moneygram voldeed aan een aantal criteria en eisen van de NBB inzake bijvoorbeeld activiteiten en tewerkstelling, onlangs toegekend. Zodoende komt MoneyGram Europe onder toezicht van de Nationale Bank."

Via MoneyGram kan iemand geld overmaken aan iemand anders, elders in de wereld. Het bedrijf is een concurrent van Western Union.

Verhuizing rond de zomer

Door naar Brussel te trekken, verzekert MoneyGram zich van de toegang tot de Europese eenheidsmarkt, nu de Britten ervoor kozen om uit de EU te stappen. De verhuis zal volgens de eerste verwachtingen rond de zomer het geval zijn, zegt de Nationale Bank. Het bedrijf komt onder toezicht van de Nationale Bank.

Verschillende financiële bedrijven gingen MoneyGram vooraf. Zo kondigden verzekeringsmarkt Lloyd's of London, de Australische verzekeraar QBE en de Japanse verzekeraar MS Amlin aan dat ze omwille van de Brexit voor Brussel kiezen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden. "We zijn bijzonder verheugd dat we opnieuw een financiële speler mogen verwelkomen in Brussel. Dit bewijst dat onze aanpak om Brussel te versterken en te verbreden als financieel centrum werkt."

De Nationale Bank voegt er donderdag aan toe dat MoneyGram reeds voorafgegaan werd door fintechbedrijf Ebury Partners. Dat bedrijf actief rond betalingen voor kmo's kreeg reeds in de herfst een vergunning als betalingsinstelling.

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?