Vervoort: ‘België moet belangrijke rol opnemen na Brexit’

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft zich uitgesproken over de keuze van de Britse bevolking om uit de Europese Unie te stappen. Hij zegt dat de keuze van de Britten moet gerespecteerd worden, maar dat ook ‘de juiste vragen gesteld moeten worden’.

Volgens minister-president Vervoort is er in de komende dagen een belangrijke rol weggelegd voor België. Ons land moet concrete voorstellen lanceren om het Europese project nieuw leven in te blazen, aldus Vervoort. Hij pleit onder meer voor een sterke sociale harmonie, een Europees minimumloon, een uniforme fiscaliteit voor de bedrijven en een sterk politiek klimaat.

“Dat Europa de langste periode zonder oorlog in haar geschiedenis kent, is te danken aan de Europese Unie”, zegt Vervoort. “Dat mogen we nooit vergeten terwijl we aan dit gemeenschappelijk project werken. We moeten ons wapenen tegen het nationalistische en egoïstische denken. Dat kan alleen maar met een eengemaakt beleid en door middel van solidariteit. De Europese Unie mag niet langer overkomen als een gendarme."

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?