Het Brusselse parlementslid Nadia El Yousfi (PS).

'Maak Brusselse ziekenhuizen klaar om gewonden uit Gaza op te vangen'

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
24/11/2023

Het Brusselse parlementslid Nadia El Yousfi (PS) vraagt de Brusselse ziekenhuizen en de overheden om te anticiperen op een medische luchtbrug die gewonden uit Gaza zou overbrengen. Een concrete vraag daartoe is evenwel nog niet binnengelopen.

Het aangrenzende Egypte zet zich schrap voor een toevloed van gewonden uit de Gazastrook. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bevestigde donderdag in de Kamer dat een luchtbrug om gewonden naar Belgische ziekenhuizen over te brengen, tot de mogelijkheden behoort. Luchttransporten met hulpgoederen en medisch materieel zijn al aan de gang richting Egypte. In een tweede fase zou Defensie een veldhospitaal in Egypte kunnen opzetten. Gewonden overvliegen naar België zou een derde steunmaatregel kunnen zijn. Het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek is in dat geval het logische eerste opvangpunt.

"Het Militair Hospitaal Koningin Astrid staat klaar, als de Egyptische autoriteiten daarom vragen, om gewonden op te vangen op de brandwondenafdeling. Tot op vandaag is zo'n verzoek echter nog niet geformuleerd", verklaarde minister Dedonder in de Kamer. "In samenwerking met Volksgezondheid hebben we ook aangegeven dat we bereid zijn om andere gewonden op te vangen in verschillende ziekenhuizen of zorginstellingen in het land." De federale regering is van mening dat een internationale evacuatie van gewonden uit Gaza het best georganiseerd wordt in een Europees kader en na een officiële vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Frans voorbeeld

Frans president Emmanuel Macron kondigde zondag alvast aan dat Frankrijk bereid is om tot vijftig gewonde of zieke kinderen op te vangen voor urgente zorg. "Frankrijk zal alle middelen waarover het beschikt mobiliseren, in het bijzonder luchtmiddelen, zodat ze in Frankrijk kunnen worden behandeld, als dat nuttig en nodig is", verklaarde Macron.

Brussels parlementslid Nadia El Yousfi (PS) wil graag zien dat het Brusselse Gewest "zich inschrijft in deze belangrijke internationale solidariteitsactie". Ze pleit in een adem ook voor overleg tussen de Brusselse regering met het federale niveau om dat praktisch en financieel haalbaar te maken voor de Brusselse ziekenhuizen, die zoals bekend krap bij kas zitten.

Het zou niet om een primeur gaan. Ook in 2009 legde België een beperkte medische luchtbrug met Egypte aan om gewonde kinderen uit de Gazastrook over te brengen naar het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek en ziekenhuizen in het Brusselse.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni