Paul Lembrechts (rechts), gedelegeerd bestuurdervan de VRT in september 2018

| Paul Lembrechts (rechts), gedelegeerd bestuurdervan de VRT in september 2018.

Machtsstrijd VRT-directie: Exit Paul Lembrechts, Hellemans wordt CEO ad interim

LG
© Belga
20/01/2020

CEO van de VRT Paul Lembrechts wordt na een wekenlang machtsconflict aan de top van de openbare omroep, definitief buitenspel gezet door de Vlaamse regering. Ex-CEO Leo Hellemans wordt bestuurder ad interim.

De beslissing volgt na enkele weken van conflict aan de top van de openbare omroep. Lembrechts vroeg het ontslag van Peter Claes, de directeur Media en Productie. Maar de raad van bestuur weigerde Claes te ontslaan, wat tot een patstelling leidde. Eind december werd een bemiddelaar aangesteld.

Leo Hellemans is aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT. Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aangekondigd op een persconferentie. Tegen de zomer wil de regering een definitieve CEO vinden.

Dalle herhaalde dat in de directie van de openbare omroep "een diepe vertrouwenscrisis" is gegroeid. Topman Paul Lembrechts "is er niet in geslaagd het vertrouwen te herstellen en had niet meer de geloofwaardigheid om de openbare omroep te leiden", stelde de minister. Hellemans, die in het verleden al VRT-CEO was, moet de rust doen weerkeren. Zelf wil hij geen crisismanager genoemd worden.

Voorstel

"De VRT is niet in crisis", aldus Hellemans. "Ik vind het bijzonder jammer dat een bemiddelingspoging niet is geslaagd. Ik heb niet geredeneerd vanuit mijn verstand, wel vanuit mijn hart."

Of Peter Claes, de directeur media en productie met wie Lembrechts een conflict had, en de andere directieleden aan boord blijven, moet nog blijken. Hellemans wil daarover de komende tijd gesprekken voeren. "Daarna ga ik een voorstel doen over het al dan niet herschikken van de directie", zegt hij. "Dat mag geen maanden duren." Claes staat voorlopig op non-actief.

Lees verder onder de foto

Bezoek van Koning Filip aan de redactie van Karrewiet bij de VRT op 11 december 2019

| Bezoek van Koning Filip aan de redactie van Karrewiet bij de VRT op 11 december 2019.

Het parlement reageert ondertussen niet mals op het ontslag. Vlaams parlementslid "Is dit paniekvoetbal van de Vlaamse regering of een doelbewuste strategie om de VRT te verzwakken?", vraagt Katia Segers van sp.a zich af.

Met haar keuze om Lembrechts de laan uit te sturen, doet de regering "een voorafname op de beslissing van de raad van bestuur op basis van de uitkomst van de bemiddelingsopdracht van Fabiaan Van Vreckem van Accord die het lot bepaalt van nummer twee Peter Claes", zegt Segers. "Bovendien is met het ontslag van Lembrechts de interne onrust niet opgelost. Met uitzondering van Claes had het directiecomité zich immers unisono en duidelijk achter Paul Lembrechts geschaard."

Vakbonden reageren verbouwereerd op de beslissing van de regering. "De VRT heeft geen nood aan een crisismanager. De enige crisis die er is bij de VRT, is een crisis die door de Vlaamse regering zelf is veroorzaakt." Dat zeggen de vakbonden van de openbare omroep (ACV, ACOD en VSOA) en de personeelsvereniging "Iedereen VRT" na het "onaanvaardbare" ontslag van CEO Paul Lembrechts.

"Lembrechts heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen", zo staat in een gezamenlijk persbericht. "De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar", zeker nu de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst op het punt staan te beginnen. Er zou nu een crisismanager komen, maar dat is volgens de personeelsvertegenwoordigers zinloos.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, paul lembrechts, CEO, vrt, Vlaamse regering, ontslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni