Magnette: 'Twee gemeenschappen in Brussel: voor ons heeft dat geen zin meer'

© PhotoNews
| PS-voorzitter Paul Magnette
Updated: 12-12-2020 - 11:29

PS-voorzitter Paul Magnette staat open voor een staatshervorming, maar dan wel eentje waarbij de gemeenschappen worden afgeschaft. De bevoegdheden zouden dan verdeeld worden tussen het federale niveau en drie of vier gewesten. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert steunt Magnette.

"Dat wij regionalist zijn, is een publiek geheim", zei PS-voorzitter Paul Magnette gisteren in De afspraak op vrijdag. "Maar voor de N-VA betekent een versterking van de regio's per definitie minder federale regering." Volgens Magnette is een staatshervorming mogelijk waarbij zowel de gewesten als het federale niveau versterkt worden. "Met een duidelijke verdeling van de bevoegdheden is het makkelijker voor de twee niveaus om efficiënt te werken. Met een duidelijk financieel mechanisme kan dat ook."

Volgens Magnette zijn er geen taboes en kan ook de gezondheidszorg worden overgeheveld naar het gewestelijke niveau. "De financiering moet federaal blijven, maar de concrete organisatie kan misschien naar de gewesten", aldus de PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi. Anderzijds sluit hij ook niet uit dat er opnieuw gefederaliseerd wordt, "als daar een consensus voor zou zijn."

'Geen toekomst voor gemeenschappen'

Meer bevoegdheden overhevelen naar de gewesten kan voor de voorzitter van de Franstalige socialistische partij. Maar de gemeenschappen mogen dan weer worden afgeschaft. "Voor ons hebben de gemeenschappen geen echte toekomst", zei Magnette. De drie huidige gewesten zouden dan volwaardige gewesten worden, eventueel aangevuld door een Duitstalig gewest.

"Twee gemeenschappen in Brussel: voor ons heeft dat geen zin meer", aldus Magnette. Voor Brussel zou dat dan betekenen dat het onderwijs Brussels en tweetalig wordt. "Als u met Nederlandstalige Brusselaars spreekt, zeggen zij niet dat ze Vlamingen zijn die in Brussel leven. Ze zeggen dat ze Nederlandstalige Brusselaars zijn."

Als het over de staatshervorming gaat, wil Magnette ook over het financiële aspect praten. "Ik ben bereid om de discussies over de transfers aan te gaan. Er zijn trouwens geen echte transfers. De Brusselaars en Walen krijgen niets meer van de sociale zekerheid, maar wij dragen te weinig bij omdat de werkgelegenheidsgraad in Brussel en Wallonië te laag blijft."

Open VLD-voorzitter op zelfde lijn

De voorzet van Magnette kan alvast op applaus rekenen van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "Brussel is een kosmopolitische stad die je niet meer bestuurt vanuit andere gemeenschappen," laat die weten op twitter. "Een eigen deelstaat + lokaal niveau. Het zou efficiënter zijn."

In het verleden toonde vooral Johan Vande Lanotte (SP.A) zich voorstander van een België met vier gewesten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?