Maingain steunt Franstaligen met 100.000 euro van Vlaamse schepen

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe neemt een aantal “steunmaatregelen” voor de Franstaligen in de Rand. Er komt bijvoorbeeld een website om Franstaligen wegwijs te maken in de administratieve regels. Het initiatief wordt bovendien betaald met het budget van de Vlaamse schepen.

Volgens burgemeester Olivier Maingain (FDF) worden de “fundamentele rechten” van Franstaligen in de Rand miskend omdat de overheid zich niet van hun moedertaal bedient. Daarom wil hij een aantal maatregelen nemen.

Zo zal de website www.communauteurbaine.be anderstaligen wegwijs maken in de taalregels die in de Rand gelden. Ook is er een vertaalfunctie.

Daarnaast worden ook twee verenigingen ondersteund. ‘Citoyens de Zaventem’, die anderstaligen helpt bij administratieve handelingen, en ‘L 'Association pour la Promotion des Droits humains et des minorités’ (ADHUM), die naar eigen zeggen “de rechten van minderheden en de mensenrechten” promoot.

Ten slotte worden er ook heel wat diensten voorzien voor de jeugd. Randjongeren mogen de jongerenkaart van de gemeente aanvragen, waarmee ze onder andere korting genieten in zwembad Poseidon.

Sint-Lambrechts gaat zich daarbij vooral richten op buurgemeente Zaventem. “Een gemeente die 30 procent niet-Nederlandstaligen telt”, klinkt het.

Opvallend is ook dat de 100.000 euro die voor het project worden vrijgemaakt, uit het budget komt van Vlaamse schepen Xavier Liénart (LB). Bovendien kan dat bedrag later nog oplopen tot 180.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?