Bertin Mampaka

Mampaka verlaat CDH en stapt over naar MR

© Belga
18/09/2020
Updated: 18/09/2020 11.24u

De Brusselse politicus Bertin Mampaka stapt over van CDH naar MR. Dat meldt La Libre Belgique vrijdag. Mampaka is Brussels parlementslid en zetelt in de Brusselse gemeenteraad. In het verleden was hij nog schepen in Brussel-Stad.

Mampaka trad meer dan 25 jaar geleden toe tot de PSC, wat nu CDH is. Hij was tien jaar schepen in de stad Brussel en zetelde ook in de Senaat. Mampaka bracht in het verleden heel wat stemmen aan voor het CDH. Bij de regionale verkiezingen van 2004 haalde hij meer dan 6.000 voorkeurstemmen, goed voor het zesde hoogste aantal in het Brussels gewest.

Volgens Mampaka zorgen de nieuwe MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en MR-fractieleider in het Brussels Parlement Alexia Bertrand voor een nieuwe dynamiek bij de Franstalige liberalen. Ook de vertrouwensband die hij opbouwde met de MR-fractieleider in de Brusselse gemeenteraad David Weytsman, heeft een rol gespeeld, zegt Mampaka. "CDH zit in volle bezinning over zijn toekomst. Door de huidige dynamiek bij de MR denk ik dat ik mijn stem beter zal kunnen laten horen."

In de Brusselse gemeenteraad stapt naast Mampaka ook Mie-Jeanne Nyanga-Lumbala over van CDH naar MR.

'Verraad'

Het CDH is duidelijk not amused met de overstap van Bertin Mampaka naar de MR. Partijvoorzitter Maxime Prévot zegt dat de MR tot voor kort beweerde geen vijandige overname van het CDH te willen. "Maar oude politieke spelletjes zijn taai. Ze zijn de tegenpool van de poltieke vernieuwing die het cdH wil belichamen," zegt Prévot.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zegt dat de overstap "de openheid van de MR bevestigt". "Wij zijn geen partij, maar een beweging die iedereen wil samenbrengen die gelooft in vrijheid en gelijke mogelijkheden. We willen mensen met elkaar, niet naast elkaar verenigen," aldus Bouchez.

Het CDH, dat naar eigen zeggen per sms verwittigd werd van de overstap, spreekt van "overloperij" en verwijt Mampaka "verraad" ten aanzien van de partij, zijn medewerkers en zijn kiezers. De humanisten menen dat Mampaka wellicht beseft moet hebben dat hij in de toekomst geen kopstuk meer zou zijn in een partij die wil moderniseren en nieuwe gezichten naar voor zal willen schuiven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Politiek , Bertin Mampaka , CDH , MR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni