20230208 1831 Maron

Maron over geblokkeerd klimaatplan: 'Het populisme van de N-VA grenst aan klimaatscepsis'

CD
© BRUZZ
04/11/2023

Alain Maron (Ecolo) beschuldigt de N-VA en minister Zuhal Demir van het blokkeren van een Belgisch klimaatplan dat aan de Europese Commissie moet worden voorgelegd. De N-VA beweert dat de gestelde klimaatdoelen onhaalbaar zijn. Maar volgens Maron wil de N-VA de Belgische federale staat niet laten functioneren, iets wat Groen covoorzitter Nadia Naji nog eens herhaalde op Radio 1.

Voor de tweede keer heeft België gefaald om een nationaal energie- en klimaatplanin te dienen bij de Europese Commissie. Dit plan moest worden goedgekeurd door de verschillende regio's (Brussel, Wallonië en Vlaanderen), evenals door de federale overheid. De Commissie Klimaat, die deze verschillende entiteiten coördineert, had tot 2 november de tijd om dit te doen. Er kwam geen akkoord, wat volgens Brussels klimaatminister Alain Maron de schuld is van N-VA.

"Vlaanderen weigert een poging te doen om de broeikasgassen terug te dringen tot boven de - 40 procent", zegt hij in La Dernière Heure.

Vlaanderen beweert echter dat deze doelstellingen onbereikbaar zijn. Zuhal Demir (N-VA), de Vlaamse minister van Energie: "We rapporteren al drie jaar hetzelfde verhaal in Vlaanderen. 2030 is overmorgen, en tegen die tijd kunnen we het doel van -47 procent niet bereiken."

Populistisch

Dat klopt niet volgens Maron. "Andere lidstaten hebben vergelijkbare doelstellingen op vergelijkbare schaal aanvaard. In de meeste van deze landen waren er geen groene partijen aan de macht. Het is Vlaanderen en vooral de N-VA die zich onderscheidt. Omdat ze een populistisch conservatieve houding hebben die soms grenst aan klimaatscepsis."

Volgens Maron wil de N-VA "de Belgische federale staat niet laten functioneren en wordt de N-VA wordt steeds meer eurosceptisch."

'Groepswerk'

Ook Groen-covoorzitter Nadia Naji vindt dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het klimaatdossier saboteert. Dat heeft ze gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Ik zie het als een vorm van sabotage van Demir om aan te tonen dat België niet werkt."

"Je moet het vergelijken met een groepswerk op school waarbij iedereen zijn huiswerk maakt, behalve 1 regio", gaat ze verder. "Je weet dat als je dit groepswerk indient, je gebuisd zal zijn. Het gevolg daarvan is een boete, die minstens een miljard euro zal bedragen. Demir wil die niet betalen, maar als je je verantwoordelijkheid niet neemt, zijn daar gevolgen aan", besluit ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni